Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Steg 3: FRAMÅT – Prioritera och välj

Då var det dags att sammanfatta vad du har kommit fram till och välja ut det som känns mest rätt att gå vidare med. Deadline för ansökan är runt 15 oktober inför vårterminen och runt 15 april när du ansöker till höstterminen.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Del 3 av vår miniserie "Att ansöka till högskolan" som publicerades på vår YouTube-kanal den 9 april 2020.

Ser du inte filmen ovanför så hittar du den här.

Nu har du försökt förstå ditt inre och har upptäckt dina alternativ där ute. Du har kollat inåt och utåt.  Nu gäller det att matcha dessa två, att knyta ihop säcken och fatta ett beslut. Du ska gå FRAMÅT!

Var kritisk!

Att fråga och ifrågasätta är en viktig del av att vara student. Att inte oreserverat tro på allt som sägs. Fundera på vem som står för informationen och vilka intressen som ligger bakom. 
Kritisk kille

 

Några hjälpmedel för att bestämma dig

1. Plus- och minuslista

Ett sätt att sortera alla dina intryck är att lägga in dina favoriter i en plus- och minuslista. Skriv in vad som är fördelar och nackdelar så blir det tydligt för dig.

Jämför utbildningar/yrken

Hitta lärosätet som passar dig
Du har säkert många saker som påverkar var du vill plugga, kanske möjlighet att få bostad, studentliv, avstånd, status, antagningspoäng eller annat.

Ladda ner en mall för att prioritera 

2. Uteslutningsmetoden

Om du vet var du vill plugga, men inte vad kan uteslutningsmetoden vara något att ta till. Utgå från de utbildningsområden på högskolans hemsida som du kan tänka dig. Kopiera namnen på program (eller kurser) på grundnivå och klistra in dem i ett dokument. Ta bort det som känns helt ointressant och kolla upp det som är kvar, t.ex. i Yrken A–Ö. Fortsätt att radera allteftersom du tar reda på mer. Till slut återstår bara några få alternativ.

3. Singla slant

singla slant Står du och väger mellan två alternativ? Prova att singla slant. Säg att du väljer mellan optiker och sjuksköterska. Du har läst på och har bra koll på både yrken och utbildningar, men du kan helt enkelt inte bestämma dig. När du singlar slant får du ett resultat att förhålla dig till. Om resultatet blir optiker och det inte känns bra, vet du att sjuksköterska nog är det du egentligen helst vill bli.

 

Motivation

Hjärta, disciplin och motivation är en förutsättning för att det ska gå bra. Efter valet gäller det att fullfölja med gott resultat. Du behöver gilla det du håller på med. Det kommer med all säkerhet tunga dagar när du inte kan leva enbart på din talang. När du måste kämpa trots att det tar emot. Motiverad person


Det är viktigt att komma in rätt. Men det är lika viktigt att komma ut rätt. Så tänk på att du ska leva med och känna glädje åt ditt val både under och efter plugget.

Det är OK att ångra sig

Om det inte känns rätt när du har gått på utbildningen ett tag kan du ju alltid hoppa av och välja något annat. Kurserna du har läst kan säkert komma till nytta i framtiden, kunskap är aldrig bortkastad. Men ge det en chans. Många kan berätta om att fel val ändå till slut blev rätt val.

Prata med en studievägledare

Boka en tid med din skolas studievägledare för att prata igenom alternativen. Läs här om du inte har en SYV i skolan. Stäm av så att du har förstått allt rätt. Kanske finns det fler förslag som du inte har sett? Kanske har han/hon annan viktig information som du behöver ta hänsyn till. Be om hjälp med att bli klar över HUR du kan genomföra det du önskar.

Vill du ha mer inspiration?

Då rekommenderar vi att du läser vår bok Ett smart studieval. Mycket av det du har läst här bygger på boken. Du kan också titta på filmade föreläsningar med studievägledaren Ingmar Andersson på vår YouTube-kanal.

Publicerad: 2014-10-14

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Dela sidan