Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Studieteknik

Du kanske ska börja studera på högskolan. Eller så pluggar du redan där och behöver få lite fason på din studieteknik. Eller så kanske du saknar behörighet till utbildningen du vill söka. Eller så räcker inte dina betyg för att blir antagen. Oavsett vilket finns det alltid vägar att uppnå dina mål. Med rätt studieteknik klarar du oftast mer än du anar.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.

Studievägledaren Ingmar Andersson, känd från sina föreläsningar på bl.a. Saco Studentmässor har skrivit boken "Hur pluggar du? Ifrågasätt din studieteknik" där han lär ut metoder som hjälper dig att bli betydligt mera effektiv i dina studier. 

I filmklippet nedan kan du se Ingmars föreläsning om att läsa kursböcker mer effektivt på Saco Studentmässa. Och till höger hittar du ett helt filmat webbinarium med alla våra tips för en bättre studieteknik!

Några av Ingmars tips

Planera dina studier och håll dina deadlines! Plugga i sex steg:

1. Innan föreläsingen/lektionen

Skaffa dig först en snabb översikt och sedan en fördjupad översikt över litteraturen så du är förberedd på vad som kommer att tas upp på föreläsningen.

2. På föreläsingen/lektionen

Du har ju skaffat lite koll på vad det ska handla om, så du kommer att vara mycket mer mottaglig för vad läraren lär ut än du hade varit annars. Du kan sätta in den nya informationen i ett sammanhang. Anteckna för att kunna gå tillbaka och repetera efter lektionen. Se tips på anteckningsmetoder i boken.

3. Efter föreläsningen/lektionen

Studieplanering - intensivläsning - repetition

4. Läs tillsammans med andra

Då har du någon att bolla med när du inte förstår och lär dig också genom att förklara för andra. Om du inte kan förklara för andra har du med största sannolikhet inte förstått själv.

5. Glöm inte pauserna

Ungefär varje trekvart (det är förstås individuellt) kan vara lagom att ta tio minuter paus.

6. Fokusera på det du läser

  • Stäng av telefon och sociala medier. Studier visar att effektiviteten halveras av att göra flera saker samtidigt.
  • Stå gärna upp när du pluggar. Det är betydligt lättare att hålla sig pigg då. Ett fällbart ståbord kan du köpa för några hundralappar.

Vill du veta mer? Ladda ner boken eller beställ den gratis här

Publicerad: 2015-11-18

Senast uppdaterad: 2024-01-26

Dela sidan