Hoppa till huvudinnehåll
Studier

7 ingredienser för en godare pension

Tips 1: Jobba på en schysst arbetsplats

I takt med att den allmänna pensionen minskar kommer tjänstepensionen att bli en viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt.

Det finns en del företag som struntar i pensionsavtal. De kanske i stället lockar med lite högre löner. Då bör du tänka på att själv pensionsspara så mycket du kan för att kompensera. Du som har en månadslön på 25 000 kronor behöver exempelvis spara minst 1 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Du som tjänar 45 000 kronor i månaden behöver spara minst 4 000 kronor.

Tips 2: Låt ingen mumsa på din pension

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Det gör du genom att alltid ställa frågan: Jaha, och hur mycket betalar jag i avgifter då? När du så småningom går i pension blir det en rejäl slant som går till dig – och inte till någon annan. Kanske erbjuds du råd kring din pension? Ställ dig då frågan: Kostar råden någonting och hur påverkar det min pension?

Några tiondels procent i avgift kanske inte låter som mycket pengar nu, men kan göra att det försvinner flera onödiga hundralappar varje månad från ditt kapital när alla avgifter är dragna. Det kan faktiskt handla om hundratusentalskronor den dag det är dags att gå i pension. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna på hur avgifterna påverkar din pension.

Tips 3: Se över din framtida miljon

Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om minst en miljon när det väl är dags att gå i pension – så visst är väl pensionspengarna värda en liten omtanke då och då?

Tips 4: Dela på deltiden

Kanske har du svårt att få ihop livet med jobb, barn och allt annat som ska hinnas med? Att jobba deltid under många år påverkar din pension, så om du har en partner är det toppen om ni kan dela på deltiden. Om det inte går kan ni, om ni är gifta, föra över premiepension till den med lägre inkomst på pensionsmyndigheten.se.

Tips 5: Vad händer efter döden?

En filosofisk tanke, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort. Kanske har du precis blivit med familj och vill välja till ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små? Eller så har barnen blivit vuxna och klarar sig på egen hand? Genom att välja bort skydd kan du öka din egen tjänstepension.

Skyddet till efterlevande består av olika delar, bland annat ett återbetalningsskydd som ser till att din familj får tillbaka det som har sparats till din egen pension. För en del ingår också ett familjeskydd som betalas ut månadsvis i det antal år du väljer. Din tjänstepension är därmed inte bara bra för dig – den kan även hjälpa din familj ekonomiskt om du går bort.

Tips 6: Jobba på!

Det må vara enklare sagt än gjort, men att jobba lite mer och lite längre ger mer till din framtida pension. Om du har möjlighet att jobba i många år beror förstås på. Men om du har möjlighet att styra över din pensionsålder eller precis ska börja ditt arbetsliv kan du tänka att jobb i dag leder till en bättre pension sen.

Tips 7: Lita på dig själv!

Du känner dig själv bäst, så gör val utifrån hur mycket risk du är beredd att ta, hur din familjesituation ser ut och hur långt det är kvar till pension. Du väljer om du vill spara med hög risk eller ett tryggare alternativ. Tänk efter före, så får du roligare i framtiden!

Publicerad: 2024-01-19

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Ämne:
Pension,
Studieval,
Utbildning
Dela sidan