Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Vad är tjänstepension?

Nio av tio som har anställningar i Sverige får tjänstepension. Tjänstepension är den pension din arbetsgivare betalar in till XXX och den är oftast kollektivavtalad. Det finns också arbetsgivare som inte har kollektivavtal men som väljer att ändå betala in tjänstepension för sina anställda.

Hur stor tjänstepension du får beror på hur stor lön du har och hur många år du arbetar. Det spelar ingen roll om det är en fast månadslön eller om du har timlön. Tjänstepensionen baseras på din inkomst, hur mycket du tjänar före skatt.

Tjänstepensionen får stor betydelse för din ekonomi när du blir pensionär. Det gäller särskilt om du kommer in på arbetsmarknaden senare i livet och därmed inte får ihop så mycket allmän pension.

Välj själv hur du vill placera – om du vill

I varje kollektivavtal har det valts ut ett antal försäkringsbolag som du kan välja mellan. Alternativen du har att välja mellan är noga utvalda och avgifterna är pressade ner till en mycket låg nivå. De låga avgifterna gör att det blir mer pengar över till din pension.

Alla de stora kollektivavtalen har ett utvalt alternativ för dig som inte vill välja. Dessa alternativ är alla mycket bra. Du behöver alltså inte känna dig pressad att göra något val utan kan känna dig trygg med förhandsvalet, eller ickeväljaralternativet som det också kallas.

Betalar din arbetsgivare in till en privat tjänstepension får du också ett antal alternativ att välja mellan. Dock kan avgifterna här vara högre.

Varje kollektivavtalad tjänstepension har en valcentral där du kan få mer information och göra dina val. Du kan också fråga facket eller lönekontoret om valcentralen.

Publicerad: 2018-10-09

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Dela sidan