Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Inför gymnasievalet

Här får du som vill plugga vidare efter gymnasiet information, inspiration och tips på vad som är viktigt att tänka på när du väljer gymnasieprogram. Saco och förbunden, som representerar de flesta akademiska yrken (yrken som kräver högskoleutbildning) har både kunskap och erfarenhet som vi gärna delar med oss av till dig.

Vad ska ditt gymnasieval leda till?

Om du har ett drömyrke kan gymnasievalet vara ett första steget på vägen dit.
Om du inte har det behöver du fundera på vad du vill och inte vill för att ändå ha ett mål att jobba mot. Så att valen du gör stämmer överens med dina intressen och talanger.

Här hjälper vi dig med inspiration och goda råd.

  • Läs om olika yrken – vad de innebär, i form av arbetsuppgifter, utbildningsväg, lön och framtid under Yrken A-Ö .

  • Kanske vill du ha lite hjälp på vägen att ringa in dina intressen och egenskaper? Gör ett intressetest och se om det kan ge dig några nya infallsvinklar – vår egna test hittar du här.

  • Tänk på att ta hjälp av en studievägledare (SYV) om du är osäker eller har frågor kring studie och yrkesval. Studievägledare bör finnas på din grundskola och på alla gymnasieskolor. 

Behörighet – vad innebär det?

En examen från samtliga 18 nationella gymnasieprogram ger alltid grundläggande högskolebehörighet, dvs. behörighet till olika universitets- och högskoleutbildningar.

Men flera högskoleutbildningar kräver också särskild behörighet vilket innebär att du måste ha betyg i vissa speciella ämnen/kurser. Du behöver därför undersöka vilken behörighet som gäller för att komma in på den högskoleutbildning du är intresserad av.

Mer om grundläggande behörighet och vad det innebär kan du läsa här.

Behörighetsvisaren

På Skolverkets webbplats Utbildningsinfo finns Behörighetsvisaren, där du kan se vilka högskoleutbildningar de olika högskoleförberedande programmen ger behörighet till.

Bra att vara medveten om

Moderna språk

Betyg i moderna språk på grundskolan ger fördelar när man söker till gymnasiet och kan sedan om du fortsätter läsa det i gymnasiet ge värdefulla meritpoäng vid ansökan till högskolan.

Komplettera gymnasiebetygen

Om du behöver komplettera dina gymnasiebetyg så kan det ske via den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun. Det brukar gå bra om det gäller kurser du inte läst i ditt gymnasieprogram (behörighetskomplettering) Men om du vill läsa om en kurs för att försöka höja ditt betyg i en viss kurs måste du oftast läsa på egen hand och sedan vända dig till Vuxenutbildningen för att göra prövning för att få betyg.

Om man kompletterar sina betyg efter det att man gått ut gymnasiet blir man med det "nya betyget" placerad i särskild urvalsgrupp när man söker (grupp2).

Fakta kring gymnasievalet

Fakta kring gymnasievalet och programmen finns på Skolverkets webbplats utbildningsinfo.se

Bra översikt finns också i Tremedias Programväljaren

Publicerad: 2014-10-01

Senast uppdaterad: 2024-01-15

Dela sidan