Inredningsarkitekt

Är du en kreativ problemlösare som vill vara med och påverka hur framtidens livsmiljöer utformas? Läs mer för att ta reda på om inredningsarkitektyrket är något för dig.

Inredningsarkitektur & Möbeldesign / Interior Architecture & Furniture Design from Konstfack on Vimeo.

Som inredningsarkitekt formger du rum. Små och stora, delar av rum, inne och ute. Du är den arkitekt som jobbar med miljön i den minsta skalan jämfört med dem som ritar byggnader och stadsplanerar. Yrket handlar om relationer mellan rummets form och rymd, dess ljus och kulör samt om material och möbler. 

Många inredningsarkitekter ritar möbler och annan inredning. Som inredningsarkitekt är det viktigt att du är medveten om hur och av vilket material produkterna tillverkas och hur de åldras och återvinns.

Du jobbar både med nybyggnad, ombyggnad och tillbyggnad. Du behöver vara en bra kommunikatör som kan beskriva resultatet redan på idéstadiet genom ritningar och modeller samt berätta om den muntligt och i skriftlig kommunikation.

Läs mer om de andra arkitektyrkena: arkitekt landskapsarkitekt och planeringsarkitekt för att vara säker på att du väljer rätt inriktning från första början. 

Var och hur kan du arbeta som inredningsarkitekt?

Hur utbildar du dig till inredningsarkitekt?

Behörighet

Utlandsstudier

Jobba i Sverige med en utländsk inredningsarkitektexamen

Jobba utomlands med din svenska inredningsarkitektexamen

Hur mycket tjänar en inredningsarkitekt före skatt?

Arbetsmarknaden

Sveriges Arkitekter är Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se