ONSDAG 27 OKTOBER

Skyddsombudens dag: Kognitiv arbetsmiljö i det "nya normala"

09:00 - 10:15 Stockholm & online

Den 27 oktober firar vi Skyddsombudens dag för att uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag. I år välkomnar vi alla skyddsombud och andra arbetsmiljöintresserade till detta seminarium om det aktuella temat kognitiv arbetsmiljö.

 

Välkommen på Skyddsombudens dag 2021. I år med fokus på det viktiga och aktuella temat kognitiv arbetsmiljö.

Hur kommer vår arbetsmiljö påverkas av det nya normala? Nu ska vi tillbaka till kontoret även om det för många av oss inte blir på heltid. Ett möte kan nu vara digitalt, fysiskt eller en hybrid. 

Dagens arbetsliv ställer höga krav på vår kognition, men kognitionen har begränsningar både när det gäller kapacitet och resurser. Kognition är funktioner som exempelvis uppmärksamhet, minne, inlärning, beslutsfattande och problemlösning. I omgivningen/arbetsmiljön kan det förekomma olika hinder eller störningar som påverkar våra kognitiva funktioner på ett negativt sätt

Hur påverkas vi och vilka faktorer är det som ökar den kognitiva belastningen hos oss? För att förbättra arbetsmiljön behöver vi förstå hur vår hjärna fungerar kognitivt och hur vi påverkas av vår omgivning. Om detta kan du lära mer på vårt seminarium. 

Det finns ett begränsat antal platser att delta fysiskt på plats i centrala Stockholm men självklart livesänds seminariet också på Saco Play.

Seminariet går även att se i efterhand på Saco Play.

Frågor eller funderingar? Hör av dig till event@saco.se!

Program

8.30 Frukostmingel för alla på plats
9.00 Kognitiv arbetsmiljö i ”det nya normala”
Gisela Bäcklander, postdoktor på institutionen för lärande, informatik, management och etik på Karolinska Institutet
10.00 Fem år med OSA-föreskrifterna – erfarenheter från skyddsombud och förbundsanställda i Sacos förbund
Karin Fristedt, utredare i området arbetsmiljö på Saco