
Få reda på vad du ska tjäna i Sveriges bästa lönestatistik.
Saco sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Sacos tjänster godkänner du detta.
Box 2206
103 15 Stockholm
Org.nr 802000-0850
Lilla Nygatan 14
Stockholm
Box 2206
103 15 Stockholm
Org.nr 802000-0850
Lilla Nygatan 14
Stockholm
Anser du också att utbildning ska löna sig?
Bli medlem idag!Att gå på intervju är nervöst. Sällan känner man sig granskad som då. Samtidigt ska man visa sig från sin bästa sida och svara på frågor om sig själv och sina erfarenheter på ett sätt som är lagom kaxigt och lagom ödmjukt. Här får du några exempel på klassiska intervjufrågor så du kan förbereda dig.
Många intervjuer börjar med att arbetsgivaren berättar om företaget och tjänsten en stund innan man kommer igång med att ställa frågor till dig. Det är ett sätt att få nervositeten att släppa samt för arbetsgivaren att se hur intresserad du är av företaget eller tjänsten. Ställ gärna frågor under denna tid, dels för att visa ditt engagemang, dels för att testa rösten.
Att ha funderat igenom och förberett svaren på några av de vanligaste frågorna är ett annat sätt att känna sig mer trygg i intervjusituationen. Räkna med att du kommer att få några av dessa frågor:
Presentera dig kort på ett par minuter. Lägg tonvikten vid de senaste åren. Ta upp sådant som är relevant för jobbet t.ex. längre utlandsvistelser, förtroendeuppdrag, goda egenskaper etc.
Glöm heller inte att det är du själv som bestämmer vad du under intervjun vill ta upp och svara på. Du behöver exempelvis inte berätta vilken religion du har, dina politiska åsikter, din sexuella läggning, att du är gravid eller planerar att skaffa barn. Intervjun ska handla om sådant som är relevant för jobbet.
Berätta om dina arbetsuppgifter och vad du har lärt dig av dem. Om det är första jobbet du söker efter examen kanske du saknar mer kvalificerade meriter. Kom då ihåg att beskriva deltidsjobb och praktikterminer under studierna som kan vara relevanta för tjänsten. Ett sätt att lägga upp svaren på i denna fråga är att beskriva vad det var för uppgift/jobb du hade, hur du utförde det och slutligen berätta vad utfallet blev.
Fundera över kraven och önskemålen som ställts upp i platsannonsen. Läs dessutom igenom det personliga brev du skrev när du sökte jobbet. Motivera hur dina egenskaper och erfarenheter uppfyller önskemålen. Visa ditt engagemang och din motivation!
Svara ärligt när du berättar om dina planer för framtiden. Arbetsgivare vill veta hur länge du kan tänkas vara kvar inom företaget och hur målinriktad du är. Innan du och arbetsgivaren träffas för intervju är det möjligt att du får göra ett personlighets- och/eller kunskapstest. Arbetsgivaren vill genom testet snabbt lära känna dig och se om du passar för arbetet. De delar som testas kan vara språk, analysförmåga, logik och värderingar. Under intervjun diskuteras sedan resultaten och du får möjlighet att kommentera. Om du inte får denna möjlighet bör du fråga efter resultaten och hur de används.
Som medlem i några Sacoförbund har du möjlighet att få genomföra fejkade anställningsintervjuer. Detta är ytterligare ett sätt att känna sig mer bekväm i intervjusituationen när det verkligen gäller. Ta vara på den möjligheten! Kontakta ditt Sacoförbund för att ta reda på vad som gäller för dig.
Få reda på vad du ska tjäna i Sveriges bästa lönestatistik.
Du har hört ordet. Men vad betyder det egentligen?