Konsten att välja framtid

”Vad vill du bli när du blir stor?” Vi har alla fått frågan och elever som går sista åren på gymnasiet har mycket att välja på. Det finns idag väldigt många yrken och utbildningar och många är inte helt lätt att veta vad de innebär. Vägledning behövs och här kommer Saco studentmässor in i bilden.

Publicerad: Fredag 16 dec 2011

Nyckelord:
Studieval

Årets studentmässor hade ett nytt inslag. En schematävling. Nu kunde alla registrera på vår sajt vilka seminarier de ville gå på under mässan. De klasser som hade högst procent registreringar hade chans till ett bidrag på tiotusen kronor till studentfesten.

– Syftet är att ge eleverna en extra knuff så att de får ut mesta möjliga av sitt mässbesök. Det är en stor mässa och lätt att bli förvirrad annars berättar Sandra Wahlgren som projektleder Studentmässorna.

Tre av klasserna som var på mässan i Stockholm vann varsitt bidrag. Vi träffade en naturvetarklass på S:t Eriks gymnasium. När jublet efter vinstbeskedet lagt sig pratade vi med tre av eleverna för att höra hur de ser på sin framtid.

Klart vi vill plugga vidare

– Mässan sorterade ut det jag var intresserad av säger Dan Ljungström. Polis låter roligt men även Kungliga musikhögskolan lockar. Men jag vill nog vänta ett par år innan jag fortsätter plugga.

Karina Ruzijeva uppskattade att få prata med personer inom olika yrken.
– Att få ställa frågor och få veta mer om hur det verkligen är att jobba i ett visst yrke var jättebra. Jag blev också nyfiken på olika utbildningar, apotekare och polis verkar spännande. Schematävlingen var en bra förberedelse och sparade tid när vi var på plats.

– Jag vill bli veterinär berättar Astrid Lindstedt. Men på mässan blev jag också intresserad av att jobba inom Försvaret och sjökapten verkar också roligt. Jag visste inte heller att det fanns så många högskolor. Jag är nog sugen på att vara au pair något år så jag kan fundera lite till innan jag väljer.

Även om valet av utbildning är svårt så svarade de alla i kör att de vill plugga vidare. Vi går ju natur sa de och log.

Mässan gav perspektiv

Eleverna från Heleneholms gymnasium i Malmö var också glada efter att ha fått beskedet om bidraget som passar bra till en klassresa till en stuga i södra Skåne.

– Schematävlingen gav oss bättre koll på vad mässan hade att erbjuda. Vi hade känslan av att vi visste ungefär vad vi skulle göra där. Utan tävlingen hade vi nog inte lika tydligt förstått poängen med att besöka mässan. De flesta av oss kände nu att vi fick ut något bra hälsar klass NVN09A i ett gemensamt brev

Studentmässan gav också perspektiv på framtida yrken och vilka utbildningar som finns i Sverige och utomlands.

– Mässan var inspirerande. Några kände att den förstärkte intresset för en viss utbildning medan andra upptäckte möjligheten att studera utomlands avslutar Malmöeleverna.

Kontaktpersoner

Pälle Kamali, Kommunikatör
palle.kamali@saco.se

08-613 48 84