Unik förmån fyller tio år

Ett lyckat lönesamtal kräver förberedelse. Sacoförbundens medlemsförmån Lönesök har sedan starten år 2001 hjälpt 1,4 miljon användare med tillförlitlig och uppdaterad lönestatistik.

Publicerad: Måndag 5 dec 2011

Nyckelord:
Lön & livslön

Du har precis avslutat samtalet med den nya chefen, jobbet är ditt. Nu ska ni bara ses igen för att "diskutera det praktiska", det vill säga lönen.

Du vill givetvis inte tjäna mindre än du gör i dag och du har ju hört att man ska lägga på en del när man förhandlar. Men vad är egentligen en rimlig lön och hur mycket tjänar andra med liknande bakgrund?

Saco Lönesök har sedan starten för tio år sedan hjälpt 1,4 användare med aktuell och tillförlitlig lönestatistik. Lönesök, som är en exklusiv förmån för Sacoförbundens medlemmar, bygger på löneuppgifter från 300 000 akademiker och uppdateras varje år.

- Det är verkligen ett modernt verktyg anpassat till dagens lönebildning. Dagens medlemmar är självständiga och vill själva kunna ta reda på information och förbereda sig, säger Anna Danielsson, statistiker på Saco och en av de ansvariga för Lönesök.

Många medlemmar hörde tidigare av sig till förbunden för att få reda på lönestatistik inom sitt yrkesområde. I och med Lönesök kan de i dag själva hitta informationen och dessutom jämföra med andra yrken.

- Lönesök är unikt, det är Sveriges största databas över akademikerlöner, säger Anna Danielsson och tillägger att det är stor skillnad jämfört med andra sajter på nätet som erbjuder lönestatistik.

- Lönesök bygger på faktiska inkomstuppgifter från förbundens medlemmar. Du kan lita på våra uppgifter till skillnad från andra leverantörer som inte alls har samma kvalitetskontroll. Dessutom är det aktuella siffror som är relevanta för förbundens medlemmar, säger hon.

Lönesök utvecklas ständigt, senast år 2009 när en ny uppfräschad version lanserades. Näst på tur står cheferna vars löner nu ska brytas ut och bli sökbara i högre grad, förklarar Anna Danielsson.

- Som nybliven chef är det svårt att veta hur mycket man ska begära i lön. När vi för in chefslönerna i Lönesök kommer det att vara till stor hjälp, säger hon.

Så hittar du Lönesök:

  • Saco Lönesök är en medlemsförmån och du loggar in via ditt förbunds hemsida.

Det här kan du göra i Lönesök:

  • Studera lönenivån och lönespridningen för olika åldrar, examensår, Utbildningar, yrken, befattningar, sektorer och regioner.
  • Studera ingångslöner och löneutveckling för olika yrken.
  • Jämföra din lön med kollegor och andra akademiker.
  • Skräddarsy statistik utifrån dina egna behov.
  • Spara eller skriva ut tabeller och diagram.

Då har du nytta av Lönesök:

  • När du söker nytt jobb
  • När du ska ha lönesamtal
  • När du byter tjänst eller arbetsuppgifter
  • När du funderar på att byta yrke