Välj med både hjärta och hjärna

På måndag är det sista ansökningsdag för dig som planerar att läsa vidare i vår. Men vad ska en vilsen tjugoåring egentligen tänka på? Sacos ordförande Göran Arrius ger sina bästa tips.

Publicerad: Tisdag 11 okt 2011

Nyckelord:
Studieval

Allt fler vill studera vid de svenska lärosätena. Inför höstterminen 2011 antogs rekordmånga studenter, 270 000, och antalet behöriga sökande var närmare 335 000.

På måndag, 17 oktober, är det sista ansökningsdag för dig som planerar att läsa vidare i vår. Valmöjligheterna är många och det är inte bara utbildningen som spelar roll. Ort och studentliv är andra faktorer som är viktiga när de blivande studenterna gör sina val.

Sacos ordförande Göran Arrius tycker att den som står inför sitt utbildningsval ska välja med både hjärta och hjärna.

- Givetvis ska man läsa något man är intresserad av. Men det är också smart att undersöka hur jobbmöjligheterna ser ut. Ett bra tips är att ladda ner Sacos rapport Framtidsutsikter som visar hur arbetsmarknaden kommer att vara om fem år, säger Göran Arrius och fortsätter:

- Akademiska studier ger en väldigt bra grund att stå på och ökar dina chanser på arbetsmarknaden. De är även bra för den personliga utvecklingen, du lär dig ett nytt sätt att tänka och ser världen på ett annat sätt, säger han.

Sacos livslönerapport visar att en akademisk examen inte alltid lönar sig i plånboken. Det gäller till exempel lärare och biologer. Hur ser du på det?

- Jag tycker det är tragiskt att den som utbildar sig och drar på sig stora studielån inte får en rimlig ersättning för det. Saco arbetar hårt för att förändra det. Det ska löna sig att vara ambitiös och duktig på det man gör, det ska synas i lönekuvertet.

Om du själv vore 20 år och skulle söka dig till högskolan eller universitetet, vilken utbildning skulle du då välja?

- Jag skulle fokusera på att studierna ledde till ett jobb jag trivdes med. Jag har lärt mig genom åren att intressen ofta förändras, samtidigt som det är viktigt att ha ett jobb man tycker är roligt.