”Skrota PPM-systemet”

Sacos ordförande Göran Arrius intervjuas i pappersutgåvan av Göteborgs-Posten och argumenterar bl.a. för höjt tak i a-kassan, en bred skatteöversyn, skrotad PPM och en successivt höjd pensionsålder. Arrius argumenterar för att höjt tak i a-kassan skulle göra att fler vågar byta jobb. Skattesystemet har blivit ett illa fungerande lapptäcke.

Publicerad: Tisdag 3 apr 2012

Nyckelord:
Arbetsmarknad,
Lön & livslön,
Socialförsäkringar

Det räcker att man får välja tjänstepension. Med slopat PPM blir det lättare att räkna ut den framtida pensionen, säger Göran Arrius. Han tror också att det blir nödvändigt att i takt med den stigande medelåldern höja pensionsåldrarna. Den nedre gränsen i långsammare takt än den övre.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson tror att det går att nå enighet om de grundläggande principerna för skattesystemet. Krister Andersson på Svenskt Näringsliv är mer tveksam men tycker ändå att regeringen borde bli mer aktriv i skattefrågor.

Finansminister Anders Borg gör tummen ner för skattereform och slopad PPM. Socialdemokraternas Tomas Eneroth instämmer i kravet på skatteöversyn, men har ingen brådska med PPM och pensionsåldrar.