Ansvaret vilar tungt på regeringen och alliansen

Efter statsministerns besked om att regeringen utlyser ett extraval den 22 mars nästa år vilar ansvaret tungt på såväl regeringssidan som den borgerliga oppositionen. En valrörelse som ytterligare blockerar möjligheterna att komma överens över blockgränsen efter valet är inte vad Sverige behöver. Det skulle bara bidra till att stärka Sverigedemokraternas kaosstrategi, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Torsdag 4 dec 2014

Senast uppdaterad: Torsdag 4 dec 2014

Beskedet om ett extraval kom överraskande och man kan undra över hur pass genomtänkt det var. Man ska aldrig fatta beslut i affekt, men alla som såg Stefan Löfven igår när regeringens budget fallit kunde se hur arg han var.

Det är en fullt rimlig reaktion när han än en gång fått nej till förhandlingar med de borgerliga och därmed i praktiken Sverigedemokraterna fällt en socialdemokratiskt ledd regering. Men om Löfven inte låtit känslorna springa iväg och istället gått till talmannen med sin avskedsansökan kunde han faktiskt ha uppnått det som han hela tiden ha sagt sig eftersträva. Nämligen uppgörelser över blockgränsen.

I nya regeringsförhandlingar skulle bordet ha varit rent. De borgerliga partierna hade sagt att de skulle gå fram var för sig bara budgetomröstningen var avslutat. Det hade funnits en möjlighet till öppningar bland annat om att komma överens om nya regler för hur beslut ska fattas i riksdagen.

Å andra sidan kan man förstå om Stefan Löfven kommit fram till att alla möjligheter till förhandlingar över blockgränsen var uttömda. När alliansledarna styvnackat stod fast vid sitt nej och därmed lät Sverigedemokraterna avgöra vilken budget som ska gälla nästa år var måttet rågat för regeringen. Därmed vilar ansvaret tungt även på de borgerliga.

Med beslutet om extraval försvann möjligheten till breda uppgörelser den närmaste tiden i riksdagen. Fram till extravalet cementeras istället blockpolitiken. Två budgetalternativ står emot varandra och risken är uppenbar att retoriken skruvas upp ytterligare. Det underlättar inte uppgörelser efter valet om läget skulle vara ungefär det samma som idag.

Risken är att regeringen spelat Sverigedemokraterna i händerna. Med beskedet om att SD kommer att försöka fälla varje regering som inte minskar invandringen och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik kom den slutgiltiga bekräftelsen på vad Sverigedemokraterna är för parti. De är ute efter kaos och de har en övergripande fråga, invandringen.

Det går onekligen kalla kårar längs ryggen när man hör den tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson och de andra männen i SD-toppen. Det är dags att påminna om hur nazisterna kunde nå makten i Tyskland på 1930-talet. Nazisterna gjorde allt för att skapa politisk kaos och kunde växa i valen, aldrig till en majoritet men så mycket att de kunde ta över makten och sätta demokratin ur spel.

Att det lyckades berodde på att socialdemokrater och liberaler inte förmådde samarbeta.

Det kan vara värt att ha i minne under den kommande valrörelsen och när krutröken väl skingrats efter extravalet den 22 mars. Då, om inte förr, är det dags för de rödgröna och alliansen att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras.

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10