Bra att överskottsmålet läggs på hyllan

Det är utmärkt att finansminister Magdalena Andersson nu slår fast att överskottsmålet för de offentliga finanserna inte kan uppnås under mandatperioden. Hon flaggar också för att överskottsmålet bör ses över till 2018. - Det ligger väl i linje med vad jag och Saco hävdat under en längre tid, säger Sacos samhällspolitiske chef Robert Boije sedan Magdalena Andersson presenterat det ekonomiska läget inför den budget som den nya regeringen ska presentera inom kort.

Publicerad: Måndag 13 okt 2014

Nyckelord:
Samhällsekonomi

Saco har påpekat i olika inlägg och intervjuer att det är kontraproduktivt att upprätthålla överskottsmålet när statskulden är låg och arbetslösheten hög. Arbetslösheten har bitit sig fast på en nivå som är långt över det som är normalt. Det är då mycket bättre att använda pengarna i viktiga investeringar för framtiden och få fart på ekonomin.

- Därför är det glädjande att Magdalena Andersson nu öppnar för en översyn av målet och en ny nivå för målet för de offentliga finanserna. Det räcker mycket väl med ett balansmål, att den offentliga ekonomin går ihop över en konjunkturcykel, säger Robert Boije.