”Dra tillbaka förslaget om provanställningar"

Regeringen vill förlänga arbetsgivarnas möjlighet till provanställning från sex till tolv månader. Ett riktigt dåligt förslag, anser Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Måndag 8 sep 2014

Nyckelord:
Arbetsrätt

Regeringspartierna föreslår en förlängning av möjligheten för arbetsgivarna att provanställa från ett halvår till ett år i sitt valmanifest. Syftet ska vara att få fler arbetsgivare att anställa.

Men förslaget är riktigt dåligt och regeringen bör dra tillbaka det, menar Sacos ordförande Göran Arrius. Förslaget riskerar att hämma rörligheten på arbetsmarknaden och göra situationen för landets löntagare ännu otryggare.

– Har du ett jobb och vill prova ett nytt men ser framför dig ett års osäkerhet då kanske du väljer att stanna kvar i stället för att öka rörligheten på arbetsmarknaden, säger Göran Arrius till SR Ekot och fortsätter:

– Jag tycker att man rimligen bör kunna bedöma efter sex månader om en person är lämplig för ett arbete eller inte.

Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg har tidigare kritiserat förslaget på Sacobloggen där hon menar att en utökad provanställning kommer att slå hårt mot landets unga.

Även Sacos samhällspolitiska chef, Robert Boije, har uttalat sig i SR om det politiska läget inför valet. Det gäller hushållens höga skuldsättning som han ser som ett potentiellt hot mot den finansiella stabiliteten i landet. Det är därför dags för politikerna att diskutera konkreta åtgärder för att stävja utvecklingen, menar han.

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10