Höj taket i a-kassan!

Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2001. Mycket har hänt sedan dess. Nokias mobiler är ute, Zlatan har vuxit från en 20-årig talang till en fullfjädrad världsspelare.

Publicerad: Måndag 30 jun 2014

Nyckelord:
Socialförsäkringar

LO:s, TCO:s och Sacos ordföranden såg väldigt annorlunda ut 2001, jämfört med idag. Men taket i a-kassan är oförändrat. Den högsta ersättning man kan få ut från a-kassan är 14 960 kronor, samtidigt som lönerna ökat sedan 2001. Idag får nästan ingen 80 procent av lönen om man blir arbetslös.

Mot detta protesterade Göran Arrius tillsammans med Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Eva Nordmark, TCO, under Almedalsveckan. Oavsett regering efter valet måste taket i a-kassan höjas.

Göran Arrius betonade att den svenska framgångsmodellen bygger på att människor vågat prova nytt, ställa om. Det ska gå att trygg byta jobb. Idag ger inte a-kassan den möjligheten.
- Det är orimligt att löntagarna ska behöva betala två, ja till och med tre gånger för att bra skydd vid arbetslöshet. Först avgiften till a-kassan, sedan arbetsmarknadsavgiften som arbetsgivarna betalar in och begränsar löneutrymmet och sedan avgiften till en inkomstförsäkring

Göran Arrius krävde inte att taket helt ska tas bort. Men det borde gå att uppfylla den gamla målsättningen att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av lönen när de blir arbetslösa.

Karl-Petter Thorwaldsson, Göran Arrius och Eva Nordmark manifesterar i Almedalen för höjt tak i a-kassan.