Från Barcelona till Sergels torg

Över 100 000 besökare totalt har besökt Bazaren i Kulturhuset i Stockholm. På torsdagen invigdes årets version, den trettonde i ordningen. Bazaren är en av Sveriges största mässor och förenar utbildning, arbetsmarknad och en starta eget-avdelning. Saco och Sacoföbunden har varit med sedan starten.

Publicerad: Fredag 30 jan 2015

Senast uppdaterad: Fredag 30 jan 2015

Det här var dagens höjdpunkt berättar Edita som precis varit på en av de 80 träningsintervjuer som Sacoförbunden erbjuder besökarna under Bazarens två dagar. Editas reaktion är inte unik. Intervjuerna är alltid populära och många konkurrerar om en åtråvärd plats i ett bås för att träna inför en skarp anställningsintervju.

Besökarna på Bazaren är en väldigt blandad grupp. Många kommer tillbaka år efter år för att leta efter ett nytt jobb medan andra slinker in mer spontant efter att ha sett en reklamskylt på en buss. Vissa är nyfikna på att söka en ny utbildning eller vill ta reda på mer om hur det är att starta eget. En stor andel har högre utbildning och många är födda i ett annat land.

Robert Jaime är utbildad lärare och flyttade till Stockholm från Barcelona så sent som i november. Men han gör sig redan förstådd på svenska. Anledningen är att han har en svensk sambo som han träffade på en semesterresa till Sverige för tre år sedan.

Hur hittade du till Bazaren?
– En vän tipsade mig. Bazaren är bra, här kan jag få både viktig information om jobb och knyta nya kontakter.

Jag frågar Robert om han vet att det finns en speciell vidareutbildning för utländska lärare vid Stockholms universitet.

– Det visste jag inte men det måste jag ta reda på mer om. Det låter perfekt för mig. Jag gillar verkligen Sverige. Svenskarna har en annan mentalitet. Ni gör det ni säger att ni ska göra. Ingen mañana som hemma i Spanien säger han och skrattar. Jag måste anpassa mig men trivs bra med förändringen.

Kajsa är på Bazaren för första gången.

– Drömjobbet är på ett privat företag med möjlighet att jobba internationellt. Jag skulle gärna jobba med marknadsföring och med varumärken. Att vara här i Kulturhuset är kul. Det är bra stämning, mycket folk och en chans att ta reda på mer om olika företag.

Idag finns det nya chanser att besöka Kulturhuset och prata med utställare, gå på något seminarium eller bara ta en kaffe och känna in stämningen. Saco och Sacoförbunden hittar ni på plan 5, högst upp i huset.

Kontaktpersoner

Pälle Kamali, Kommunikatör
palle.kamali@saco.se

08-613 48 84