Läs på inför studievalet – slipp onödiga överraskningar

Funderar du på vilken utbildning du ska välja och vad du vill jobba med i framtiden? Då är du inte ensam. De allra flesta känner sig vilse bland alla valmöjligheter. Pär Karlsson, kommunikatör på Saco, arbetar med att ge dig så bra information som möjligt inför studievalet.

Publicerad: Fredag 17 mar 2017

Senast uppdaterad: Fredag 17 mar 2017

Ett påläst och medvetet studieval gör att du vet vad du kan förvänta dig när du börjar din utbildning. Nedan delar Pär med sig av sina bästa tips för dig som kommande student.

Låt intresset styra

Börja med att tänka igenom vad du är intresserad av och vad du är duktig på. Låt detta styra i första hand.

Skaffa information

Ta reda på så mycket som möjligt om arbetsmarknaden och de utbildningar du funderar på. Du har bättre möjligheter att påverka din framtid under studierna om du har koll på vad som väntar efteråt.

Ta reda på var jobben finns i framtiden

Sacoförbunden har tagit fram yrkesprognoser för ett stort antal yrken. De visar hur arbetsmarknaden kan se ut när du är klar med din utbildning. På www.saco.se/framtid kan du enkelt se hur det ser ut på arbetsmarknaden för varje yrke.

Var noggrann

Tänk på att utbildning är en investering i både tid och pengar.

Ta kontakt

Prata med studie – och yrkesvägledare, ring eller maila till universiteten och leta information på webben.

Läs på om dina drömyrken

Sacoförbunden möter dagligen sina medlemmar och är experter på högskoleutbildningar och yrken. På webbplatsen - Yrken A-Ö - har Sacoförbunden beskrivit vardagen för mer än 150 högskoleyrken. Här får

du en känsla för vad du jobbar med, hur du utbildar dig och vad du tjänar i olika yrken. Det ger dig ett bra underlag och det underlättar ditt studieval.

Ta ansvar för din framtid!

Om du vet att det ser tuffare ut på arbetsmarknaden kan du fokusera extra mycket på att odla kontakter och skaffa relevanta sommar- och extrajobb under utbildningen.