Starka fack avgörande för att lösa de globala utmaningarna

Vad har utrotandet av fattigdom, bekämpa klimatförändringarna, ökad jämställdhet och jämlikhet, höja utbildningsnivån och skapa en hållbar industri med arbetsvillkoren på arbetsmarknaden att göra? Förutom att alla dessa utmaningar ingår i FN:s globala hållbarhetsmål till år 2030, så hänger alla frågorna ihop.

Publicerad: Fredag 22 sep 2017

Senast uppdaterad: Fredag 22 sep 2017

Under de senaste månaderna har jordens befolkning utsatts för orkaner, jordbävningar och översvämningar med större frekvens än någonsin förut. Teknologins utveckling, innovation och nya industrier med bra utbildad arbetskraft är avgörande för mänsklig överlevnad från sådana naturkatastrofer. Om vi ska förmå att lösa detta behöver vi arbetsmarknader som snabbt kan ställa om efter de globala utmaningarna. Flexibla arbetsmarknader där arbetstagare och arbetsgivare tillsammans hittar nya lösningar för att möta de globala utmaningarna är därför en central fråga.

FN-veckan i New York är som ett mini-Almedalen i Sverige. Världens ledare samlas i denna pulserande storstad för att diskutera brinnande globala ämnen. World Economic Forum har under två dagar i början av veckan diskuterat de globala hållbarhetsmålen. Saco har varit på plats inbjuden av svenska statministern Stefan Löfvén som marknadsfört Global Deal, som handlar om att stärka arbetsmarknadens parter globalt enligt den svenska modellen. Hans budskap är ganska enkel: ”Om du vill förändra människors grundläggande livsvillkor, börja med att förändra deras arbetsvillkor”.

På svensk arbetsmarknad erbjuder partssamarbetet inte bara de bästa förutsättningarna för snabba omställningar med trygga villkor för både arbetstagare och arbetsgivare. Det erbjuder också ett samarbete med andra samhällsaktörer, som universitet, stat, kommuner och landsting samt civila samhället för att i samförstånd se vad som behöver göras. Starka fack blir därför direkt avgörande för att möta de globala utmaningarna – och i synnerhet att organisera den välutbildade arbetskraften. Sacos förbund och dess medlemmar finns i hjärtat av detta arbete och sträcker sig över nationens gränser till organiserandet av välutbildad arbetskraft i andra länder för att gemensamt lösa framtidens globala utmaningar. 

Kontaktpersoner

Laila Abdallah, Utredare
laila.abdallah@saco.se

08-613 48 52