Maxa ditt arbetsliv – kollektivavtal gör livet enklare

Som anställd i Sverige har du många förmåner. Semester, extra föräldralön och en bra pension är några exempel. En del har du rätt till genom lagen, annat får du för att fackförbund och arbetsgivare har tecknat kollektivavtal.

Publicerad: Onsdag 17 okt 2018

Senast uppdaterad: Onsdag 17 okt 2018

Nyckelord:
Arbetsliv & arbetsmiljö

De allra flesta anställda i Sverige - ungefär 90 % - omfattas av kollektivavtal på sitt jobb, men många har dålig koll på vad man har rätt till.

Tandläkare Andrea Gerner, som jobbar som klinikchef på Folktandvården i Skåne, ser kollektivavtal som en viktig faktor när hon bedömer ett jobberbjudande.

– Det var en av anledningarna till att jag tackade ja till mitt nuvarande jobb. Det innebär att du får en massa olika förmåner, som bättre pension och om du är sjuk en längre tid så får du extra pengar utöver det du får från Försäkringskassan", säger hon.

Som engagerad medlem i Tjänstetandläkarna, har Andrea bra koll på fördelarna som kommer med kollektivavtalet.

Pension och föräldralön

Utan kollektivtal får du bara pension på den del av din lön som ligger under taket. Därför är kollektivavtal extra fördelaktigt för dig som tjänar bra. Dessutom är avgifterna rejält nerförhandlade.

Som förälder tjänar du också mycket på kollektivavtal. Du får ofta 90 procent av din lön i sex månader när du är föräldraledig.

– Det bästa med kollektivavtal är att allting, som pension, sjuklön och föräldralön, redan är omhändertaget. På en arbetsplats med kollektivavtal behöver du inte tänka på och förhandla om allting själv, förklarar Andrea.

Nästan full lön vid sjukskrivning

Det visade sig att kollektivavtalet verkligen lönade sig för Andrea när hon bröt foten för några år sedan. När hon insåg att hon inte skulle kunna jobba på tre månader, oroade hon sig först för hur hon skulle kunna få råd med de vanliga utgifterna utan full lön. Från staten skulle hon få 80 % i ersättning, men bara upp till taket på 28 000 kronor.

Eftersom Andreas arbetsgivare har kollektivavtal fick hon extra ersättning och förlorade nästan ingenting på att vara borta från jobbet.

– Det blev väldigt liten skillnad jämfört med min vanliga lön under tiden jag var sjukskriven. Även om du vet i teorin hur förmånligt det är med kollektivavtal, så inser du det inte förrän du hamnar i den situationen som jag gjorde, säger hon.

Kollektivavtalet en kvalitetsmärkning

Men för Andrea är kollektivavtalet mer än bara ett skyddsnät när det händer oväntade saker. Hon tycker att kollektivavtalet fungerar som ett slags kvalitetsmärkning.

– Det visar att det är en schysst arbetsgivare och att du kan lita på att de gör saker på ett bra sätt för de anställda, säger hon.

Till exempel betyder det att de anställda har inflytande över sitt arbete och möjlighet att göra sina röster hörda på företaget.

– Med vårt kollektivavtal får vi stora möjligheter att påverka. Vi träffas minst sex gånger per år för att gå igenom planerade förändringar inom företaget. Det ger oss en chans att tycka till och föreslå förbättringar, säger Andrea.