Dags för en ny skattereform

Regeringen backar från förslaget om att fler ska betala statlig inkomstskatt. Det är bra. Sverige behöver ett skattesystem som premierar utbildning och ansvarstagande. – Nu är det dags för en övergripande skattereform, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar till budgetpropositionen.

Publicerad: Onsdag 20 sep 2017

Senast uppdaterad: Onsdag 20 sep 2017

Nyckelord:
Samhällsekonomi

Utbildning ska löna sig. Därför är det glädjande att regeringen har dragit tillbaka förslaget om att fler löntagare ska betala statlig inkomstskatt.

Sverige är redan det land inom OECD där det lönar sig minst att utbilda sig och högre skatt på arbete hade förvärrat situationen ytterligare. Nu är det dags för regeringen att inleda arbetet med en övergripande skattereform.

− Sverige behöver ett skattesystem som premierar utbildning och ansvarstagande, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Regeringen tillför omfattande resurser i budgeten för att öka likvärdigheten i grundskolan. Det är bra. Det är inte föräldrarnas bakgrund som ska avgöra livschanserna och förslaget är ett viktigt steg på vägen för att säkerställa alla barns rätt till en god utbildning.

Mer pengar till Yrkeshögskolan är också välkommet. Matchningen på arbetsmarknaden måste förbättras och där spelar Yrkeshögskolan en stor roll.  

Andra positiva besked är återinförd avdragsrätt för fackföreningsavgiften samt höjt studiemedel.

Regeringen missar dock chansen att ge högskolan ett kvalitetslyft. Det är inte rimligt att fortsätta att bygga ut antalet utbildningsplatser utan att stärka upp kvaliteten.

− Regeringen fortsätter att ducka för situationen i högskolan. Det bådar inte gott för framtiden, säger Göran Arrius och fortsätter:

− Ytterst är det vår ställning som kunskapsnation som står på spel.

Frågor:
Thomas Jartsell, pressansvarig Saco: 0709-186 431