Göran Arrius invigningstalade på Saco-kongressen: ”Alla trakasserier är oacceptabla”.

Sacos ordförande Göran Arrius inledde kongressen med att tala om bland annat fackföreningarnas ansvar i samband med #metoo och om de hot som finns mot demokratin och vilken roll akademikerna behöver spela.

Publicerad: Torsdag 23 nov 2017

Senast uppdaterad: Torsdag 23 nov 2017

Saco håller kongress den 23-24 november 2017 på At Six i Stockholm (Brunkebergstorg 6) och kommer att behandla många olika frågor som är viktiga för Sveriges akademiker.

I år är det 70 år sedan Saco bildades och i dag är Sverige det land som har högst anslutningsgrad bland akademiker – Saco består i dag av 23 förbund med närmare 700 000 medlemmar.

I sitt inledningsanförande på kongressen tog Sacos ordförande Göran Arrius särskilt upp #metoo-kampanjen och vad fackföreningsrörelsen behöver göra.

-       Trakasserier är oacceptabla var de än förekommer, men kanske än allvarligare när de sker inom fackföreningsrörelsen, sa Göran Arrius.

-       Till alla er som är utsatta vill jag därför säga: Säg ifrån. Var inte tyst. Anmäl alltid missförhållanden.

-       Och till er som kränker och trakasserar vill jag säga: Ert beteende slutar nu. Ni förminskar era medmänniskor. Ni dödar glädjen och engagemanget hos era medarbetare. Ni utsätter era kollegor och kamrater för ett oerhört lidande.

Göran Arrius talade också om de hot mot demokratin som blir allt tydligare i det offentliga samtalet och den roll som Sveriges akademiker behöver spela.

-       Som akademiker drivs vi av att bidra till ökad förståelse och insikt. Vi ser kunskap som ett vaccin mot populism och polarisering.

-       Är det någon som ska stå upp för fakta och sanning så är det vi. Fakta har betydelse. I fikarummet, på Facebook och i riksdagen.

Under kongressen kommer statsminister Stefan Löfven att tala den 23 november klockan 13.30 och den 24 november klockan talar moderatledaren Ulf Kristersson.

Samtliga kongresshandlingar finns på https://www.saco.se/saco-kongress-2017/.