Kunskap och lämplighet ska styra antagningen till högskolan

Sverige behöver ett enkelt och transparent system för antagningen till högskolan. Saco välkomnar därför tillträdesutredningens förslag. − Det ska inte behövas en akademisk examen för att förstå hur antagningen till högskolan fungerar, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Onsdag 15 mar 2017

Senast uppdaterad: Onsdag 15 mar 2017

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Antagningen till universitet och högskolor präglas i dag av snåriga behörighetskrav och speciallösningar. Det är problematiskt eftersom det är svårt för blivande studenter att skapa sig en bild av vad som faktiskt gäller.

Saco välkomnar därför tillträdesutredningens förslag som överlämnades till regeringen på onsdagen.

− Förslaget innebär en stor förbättring. Det ska inte behövas en akademisk examen för att förstå hur antagningen till högskolan fungerar, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Utredaren är tydlig med att gymnasieexamen ska vara grunden för tillträde till högskolan. Det är bra. Det är också bra att utredaren öppnar upp för alternativa vägar in. Det är viktigt för alla som vill utbilda sig senare i livet och där kan det föreslagna behörighetsprovet vara en väg framåt.

När det gäller arbetslivserfarenhet är Sacos åsikt att det möjligen kan vara meriterande vid urval men att det inte fungerar som behörighetsgrund, en slutsats som även utredningen drar.

− Studenternas förkunskaper är avgörande för att högskolan ska kunna hålla hög kvalitet. Det är antagningssystemet som ska bli enklare, det ska inte vara enklare att komma in, säger Göran Arrius.

Frågor:
Linda Simonsen, utbildningspolitisk utredare: 0722-27 37 86
Thomas Jartsell, pressansvarig: 0709-18 64 31

Kontaktpersoner

Linda Simonsen, Samhällspolitisk utredare
linda.simonsen@saco.se

08-613 48 65