Nu krävs politiskt ansvar

Regeringen och den borgerliga oppositionen måste nu ta sitt ansvar och vara öppna för breda uppgörelser. Med decemberöverenskommelsen i graven och den akuta flyktingsituationen krävs statsmannatakter från båda håll. Det säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Lördag 10 okt 2015

Senast uppdaterad: Lördag 10 okt 2015

– Att decemberöverenskommelsen inte gäller längre behöver inte betyda ökade motsättningar och ökat inflytande för Sverigedemokraterna. Men då krävs att såväl regeringssidan som de borgerliga är konstruktiva, säger Göran Arrius.

Trycket från alla de flyktingar som kommer till Sverige och som vi ska ta emot kommer att kräva extraordinära åtgärder som regering och opposition måste enas kring. Alternativet är kaos som kommer att gynna de främlingsfientliga krafterna.

– Vi vet av historien hur illa det kan gå när socialdemokrater och liberaler inte förmår samverka, utan istället lämnar utrymme åt främlingsfientliga krafter att få inflytande. Det var så nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet, säger Göran Arrius.

I sak betyder inte slutet för decemberöverenskommelsen att regeringen nödvändigtvis går mot en misstroendeförklaring i riksdagen. Håller de borgerliga partierna fast vid att lägga egna budgetförslag och rösta för dem och inte emot regeringens budget kan regeringen sitta kvar.

Decemberöverenskommelsens formulering om att det är den största partikonstellationen i riksdagen som ska regera gäller inte längre. Statsminister Stefan Löfven kan därmed faktiskt få det lättare att regera eftersom han inte längre är beroende av att göra upp med vänsterpartiet innan budgeten läggs fram. 

- Jag tycker att politikerna ska ta tillvara det nya läge som uppstått och verkligen anstränga sig för att försöka nå långsiktiga uppgörelser över blockgränsen. Det gäller resurser till flyktingmottagandet, men också behovet av en ny skattereform som hänger ihop med hur bostadsbubblan ska hanteras. Bara för att nämna det mest akuta, säger Göran Arrius.

Frågor:

Göran Arrius, ordförande Saco: 070-649 16 62
Anders Jonsson, senior rådgivare: 070-349 35 72
Thomas Jartsell, pressansvarig Saco: 070-918 64 31