Ny undersökning: Sveriges akademiker vill att politiker håller sig till fakta och respekterar varandra i den politiska debatten

En stor majoritet av Sveriges 1,5 miljoner akademiker anser att politiker bör hålla sig till fakta och kunskap samt visa respekt för sina politiska motståndare. Det visar en ny undersökning som Saco gjort tillsammans med Novus Opinion.

Publicerad: Torsdag 9 jun 2022

Senast uppdaterad: Torsdag 9 jun 2022

Hela 85 procent av Sveriges yrkesverksamma akademiker stör sig på att den politiska debatten inte är konstruktiv. 87 procent tycker också att politiker borde lyssna mer på experter inför politiska beslut.

– Ett demokratiskt samhälle förtjänar en konstruktiv och saklig debatt. Självklart välkomnar vi en intensiv debatt, men politiker måste bli bättre på att respektera varandra och grunda argumentation och politiska förslag på fakta. Fokus måste vara att lösa svåra samhällsutmaningar för Sveriges bästa, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Undersökningen visar att 77 procent av Sveriges yrkesverksamma akademiker anser att politiska motståndare borde bli bättre på att respektera varandra i debatten.

Läs mer och ta del av fler resultat från undersökningen här.

Om undersökningen
Novusundersökningen skickades till yrkesverksamma akademiker i maj 2022. Totalt svarade 1038 personer. Resultatet är viktat mot SCB:s uppgifter rörande yrkesverksamma akademiker i landet vad gäller ålder och kön.