Robert Boije ny samhällspolitisk chef på Saco

Publicerad: Fredag 20 sep 2013

Jag hoppas och tror att jag har en hel del att bidra med i samhällsdebatten för att göra Sverige till ett ännu lite bättre land att leva i. Därför kunde jag inte motstå frestelsen och lämnar ett bra jobb för ett annat.

Det säger Robert Boije, som lämnar Finansinspektionen där han är chefekonom, för att bli Sacos nye samhällspolitiske chef. Robert har doktorerat i nationalekonomi och har en gedigen meritlista med olika tjänster på bland annat finansdepartementet och riksbanken bakom sig. När han tar klivet från staten till Saco är det för möjligheten att tänka friare och påverka.

- Jag vill jobba med breda samhällsfrågor och ser fram emot att göra analyser i en partipolitiskt obunden miljö. Jag har alltid uppfattat det som att det är högt i tak hos Saco som tar ett vidare samhällsintresse än enskilda akademikers särintressen.

Som nationalekonom har Robert under karriären redan funderat och skrivit en hel del om saker som behovet av att se över skattesystemet, om pensionssystemets framtid och om välfärdens långsiktiga finansiering.

- Det finns en tendens till att politikerna ser för mycket till kortsiktiga intressen och kör på till dess problemen blir akuta. Det vore bättre med mer långsiktighet. Det hoppas jag att jag och Saco kan bidra med.

Som samhällspolitisk chef hos Saco får Robert också möjlighet att bredda sitt register, när det gäller bl.a. utbildnings- och lönebildningsfrågor.

- Jag är stolt och glad över att vi har kunnat rekrytera en sådan kraft som Robert Boije efter Gunnar Wetterberg. Det visar vilket gott renommé Saco har, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Robert Boije börjar på Saco senast den 1 december.

Frågor:
Robert Boije, tillträdande samhällspolitisk chef Saco, tel. 08-787 85 30
Göran Arrius, ordförande Saco, tel. 070-649 16 62
Anders Jonsson, presschef Saco, tel. 070-349 35 72