Robotarna tar över!

Artificiell intelligens (AI) kommer att revolutionera arbetsmarknaden enligt forskarna. Förändringarna har redan börjat och AI kommer troligtvis ge oss oändliga möjligheter, men samtidigt många nya utmaningar. I avsnitt sex av Sacopodden diskuterar vi hur AI kan komma att påverka Sveriges akademiker.

Publicerad: Fredag 22 nov 2019

Senast uppdaterad: Fredag 22 nov 2019

Åsa Edman Källströmer är VD för rekryteringsföretaget TNG group. Hon har skapat en intervjurobot som rekryterar fördomsfritt.

- Alla människor bär på fördomar och tyvärr sker det diskriminering i rekryteringar och då oftast omedvetet, säger Åsa Edman Källströmer.

Med hjälp av intervjuroboten Tengai kan TNG group rekrytera kandidater anonymt och basera urvalet på deras kunskaper.

- Det ger alla människor en ärlig chans oavsett vem man är, kön eller etnisk bakgrund, säger Åsa Edman Källströmer.

Fredrik Löfgren är AI-expert och är positivt inställd till att man använder robotar i rekryteringsprocesser samtidigt som han påpekar att det har och kan finnas problem.

- AI-robotar är utvecklade av män och från början förstod robotarna gruppen män bättre än kvinnor. Det gjorde att det inte blev en rättvis bedömning, något man nu har korrigerat så att det blir jämställt, säger Fredrik Löfgren, AI-expert.

Anna Troberg är ordförande för Sacoförbundet DIK och även hon har en positiv inställning till AI samtidigt som hon anser att det finns risker.

- Det är en teknikutveckling som går väldigt fort och det är viktigt att hänga med i den. Om AI används rätt är det en hjälpande hand till oss människor, säger Anna Troberg, ordförande DIK.

Saco ser också att finns också risker om inte etiska, juridiska och mänsklig hänsyn tas. För Saco är det viktigt att algoritmer och AI aldrig får begränsa demokrati, transparens och inflytande vid myndigheternas beslutsfattande eller bygga på fördomar och bidra till diskriminering.

Det behövs även mer kvalificerad kompetensutveckling och i vissa fall omställning för att rusta akademiker för nya krav på arbetsmarknaden.

Programledare för Sacopodden är Gina Bayoumi och vill du veta mer om vad gästerna pratar om kan du klicka på "Sacopodden" under länkar.