Så mycket mindre tjänar kvinnliga akademiker

Saco lanserar nu ett verktyg som visar löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga akademiker. I genomsnitt tjänar kvinnor 2,6 miljoner kronor mindre än män under sin livstid efter skatt. – Kvinnor tar alltjämt ett större ansvar för hem och familj. Männen måste ta ut en större andel av föräldraledigheten. Det vore ett steg på vägen för att åstadkomma jämställda livslöner, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Tisdag 4 mar 2014

Nyckelord:
Jämställdhet,
Lön & livslön

På lördag är det Internationella kvinnodagen. Det vill Saco uppmärksamma med ett nytt digitalt verktyg som på ett tydligt sätt visar löneskillnaderna för män och kvinnor med akademisk utbildning.

Trettiotvå utbildningsinriktningar är med i jämförelsen och du kan enkelt klicka dig fram och få reda på hur stor löneskillnaden är för personer inom ditt område.

I genomsnitt tjänar kvinnliga akademiker 2,6 miljoner kronor mindre efter skatt under livet än sina manliga kollegor. Störst är skillnaderna bland ingenjörer, ekonomer och samhällsvetare. Minst är skillnaderna inom vård och omsorg, men även där tjänar männen mer eftersom de i högre grad är chefer.

Kvinnor är i majoritet bland studenterna på universitet och högskolor, men valet av utbildning är fortfarande starkt könsuppdelat.

- En av orsakerna till att det ser ut så här är att kvinnor arbetar inom yrken som har betydligt lägre lönenivåer än män. Vi måste bryta snedrekryteringen. Dessutom måste möjligheterna att göra lönekarriär öka i de kvinnodominerande yrkena och det betyder ökad lönespridning, säger Sacos ordförande Göran Arrius och fortsätter:

- Kvinnor tar alltjämt ett större ansvar för hem och familj. Männen måste ta ut en större andel av föräldraledigheten. Det vore ett steg på vägen för att åstadkomma jämställda livslöner. 

Här hittar du livslönerna för kvinnor och män inom 32 akademiska utbildningar.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco: 070-649 16 62
Thomas Ljunglöf, statistiker: 073-633 48 00
Thomas Jartsell, pressekreterare: 070 -918 64 31

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10