Så mycket tjänar du på att vara chef

Chefslönepremien för akademiker är 30 procent, visar en ny rapport från Saco. Men premien är olika stor beroende på var du jobbar.

Publicerad: Tisdag 12 mar 2013

Nyckelord:
Chef & ledare,
Lön & livslön

Det mediala intresset kring chefens lön är stort. Ofta handlar det om guldkantade pensionsavtal, bonusar och ersättningar på nivåer fjärran vanliga löntagare. Men hur mycket tjänar en "vanlig" chef i Sverige och är det egentligen värt besväret att axla ett så stort ansvar som chefskapet trots allt innebär?

Saco har för första gången granskat den så kallade chefslönepremien för landets akademiker. I snitt får du som är akademiker 30 procent högre lön om du är chef jämfört med akademiker som inte är chefer, visar rapporten. Siffran är ett genomsnitt av alla chefer och säger inte hur mycket du ska begära i lön när du får ditt första chefsjobb.

Högst är premien i statlig sektor, minst i privat sektor.

- Den stora frågan är om premien är hög eller liten? Det finns inget rakt svar på det utan chefslönepremien måste ses i relation till en rad faktorer som ansvar och krav, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Män har överlag en högre chefspremie än kvinnor. Men skillnaderna är små och inom staten är det i stället kvinnorna som har den högsta premien, enligt rapporten.

- Vi har det senaste året trappat upp vår satsning på chef- och ledarskapsområdet. Den här rapporten är en del i det arbetet och Saco kommer fortsätta att leverera nytta och stöd till förbundens 140 000 chefsmedlemmar, säger Göran Arrius.

Vill du ta del av rapporten i sin helhet? Klicka här.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Lena Granqvist, ekonom, 070-747 02 28
Håkan Regnér, ekonom, 070-200 42 91
Thomas Jartsell, pressekreterare, 070-918 64 31

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10