Välkommet krav på ny skatteutredning

Saco instämmer i det krav på en ny skatteutredning som på onsdagen framförs av en rad experter på Dagens Nyheters debattsida. – Utbildning måste löna sig. Det är därför glädjande att fler ansluter sig till Sacos linje om en bred uppgörelse om skattesystemet, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Onsdag 22 jan 2014

Dagens Nyheters debattsida föreslår på onsdagen elva experter att det bör genomföras en ny skattereform. Skribenterna pekar bland annat på att stora avsteg har gjorts från den norm om en enhetlig och likformig beskattning som låg till grund för 1991 års skattereform och att marginalskatterna på arbetsinkomster har stigit betydligt sedan dess.

Saco instämmer i kritiken. Saco har sedan länge drivit frågan att det bör tillsättas en parlamentarisk utredning för att åstadkomma en bred uppgörelse om ett enkelt och begripligt skattesystem.

En viktig utgångspunkt för denna måste vara att utbildning ska löna sig.

- Ingen ska behöva betala mer än hälften av en löneökning i skatt och därför måste skatten på arbete sänkas. Det betyder bland att värnskatten slopas, säger Sacos ordförande Göran Arrius och fortsätter:

- Ska vi klara konkurrensen i en allt mer globaliserad värld måste vi ha ett skattesystem som uppmuntrar till arbete och Saco hoppas därför att politikerna kan enas över blockgränserna i den här frågan.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Robert Boije, samhällspolitisk chef, 070-379 54 68
Thomas Jartsell, pressekreterare, 070-918 64 31

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10