Make kunskap great again

Välkommen till ett digitalt samtal om hur vi får ett samhälle där debatt och beslut vilar på en grund av fakta och kunskap.

Under pandemin har å ena sidan vetenskap och kunskap stått högt i kurs. Förtroendet för expertmyndigheter är stort, forskare världen över har tagit fram vaccin i rekordfart och läkare och epidemiologer bjuds in till tv dagligen. Samtidigt är vetenskapen ifrågasatt, forskarna bråkar sinsemellan, hobbyepidemiolog är ett nytt ord och konspirationsteorierna frodas.

Vi pratar om ifall akademisk kunskap är mer värd än annan – och i så fall varför? Har akademiker ett särskilt ansvar att bidra till en faktabaserad debatt? Och hur kan vi alla lyfta in fakta och kunskap i våra samtal?

Medverkande

  • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Ledamot i Svenska Akademien sedan 2019. Författare till boken Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender.
  • Fritte Fritzson, stand up-komiker, arkitekt och folkbildare. Har sedan 2015 den populärvetenskapliga podden Allt du velat veta, där experter och forskare intervjuas.
  • Samtalsledare: Andreas Utterström, kommunikationskonsult, skribent och podcastproducent.
  • Sacos ordförande Göran Arrius inleder samtalet.

Publicerad: onsdag 16 juni 2021

Senast uppdaterad: onsdag 16 juni 2021

Fler videos

Sortera på:
Datum
Popularitet

Visar totalt 76 träffar.