Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Var en medarbetare

Allt för många hbtqi-personer upplever diskriminering, tystnadskultur och trakasserier på jobbet. Saco kämpar för ett inkluderande arbetsliv där alla kan vara sig själva, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Därför har vi tagit fram en guide för hur man kan visa civilkurage på jobbet – och säga ifrån när det behövs.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.

Vad betyder det att visa civilkurage?

Vem som helst kan visa civilkurage. Det handlar om att agera väckarklocka för sådant som är fel. Ofta kan det vara enklare för den som själv inte utsätts för diskriminering eller trakasserier att höja sin röst. Det behövs fler personer som inte ingår i den drabbade gruppen som markerar när någon annan utsätts för handlingar och uttalanden som är diskriminerande eller stereotypiserande. Det kan vara män som arbetar för att få slut på sexism och ojämställdhet, heterosexuella personer som sätter sig upp mot homofobi, vita som arbetar för att rasism ska upphöra eller personer med normkroppar som arbetar för att få ett slut på funkofobin.

Att visa civilkurage behöver inte betyda att till fullo förstå hur det är att utsättas för diskriminering, rasism eller trakasserier. Det innebär att ta kampen som om den vore din egen.

Ladda ner guiden för civilkurage på jobbet

Download the guide in english

Publicerad: 2019-07-03

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Dela sidan