Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Gör a-kassan till en riktig omställningsförsäkring!

Idag presenterades a-kasseutredningens förslag. Saco anser att inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor är rimligt och gör att fler kan omfattas av försäkringen. Det är också bra att kravet på medlemskap i en a-kassa finns kvar för att få maxersättning. Men för att a-kassan ska fungera som en verklig omställningsförsäkring måste taken höjas och 100-dagarsregeln återinföras.

Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring överlämnades idag till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Saco tycker att utredningen har kommit med en del bra förslag, men den saknar också viktiga reformer. Det här är våra viktigaste synpunkter:

  • Taket i a-kassan höjs inte. Idag är det många som inte får ut 80 % av sin lön i ersättning, på grund av inkomsttaket som ligger på 25 000 kronor per månad. (Nu under coronakrisen har taket tillfälligt höjts till 33 000). Det låga taket gör att a-kassan för många inte fungerar som en försäkring mot inkomstbortfall och är en förklaring till att färre väljer att ansluta sig till en arbetslöshetskassa. Att parterna via löneutrymmet ska bekosta en allt större del av inkomstbortfallet vid arbetslöshet är inte rimligt. Saco tycker att taket borde höjas.

  • Den så kallade 100-dagarsregeln återinförs inte. Den regeln tillät arbetssökande att fritt söka arbete under de 100 första dagarna av arbetslöshet, utan att tvingas ta jobb utanför sin kompetens eller på annan ort. Arbetslösa behöver tid att söka arbete i närområdet som matchar deras kompetens, eller lära sig vilka möjligheterna är att utbilda sig för andra jobb.

  • Inkomstvillkor istället för arbetsvillkor.  Ett bra förslag som gör det lättare för arbetslösa att förutse vad de kan få ut i a-kassa och underlättar administrationen. Det gör det också lättare för företagare, gig-jobbare, kombinatörer och personer med kortare anställningar, att få ersättning.  

  • Medlemskap i en a-kassa påverkar ersättningsnivån. Det är bra att det kravet ska finnas kvar och att försäkringen även fortsättningsvis ska vara frivillig. Det är en del av den svenska modellen och visar att det är viktigt att försäkra sig mot eventuell arbetslöshet.

Kontaktperson

Publicerad: 2020-06-16

Senast uppdaterad: 2020-06-16

Ämne:
Socialförsäkringar
Dela sidan