Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Sacos ordförande Göran Arrius i möte med Anders Ygeman: ”Utlänningslagens brister måste åtgärdas”

I dag träffade Sacos ordförande Göran Arrius integrations- och migrationsminister Anders Ygeman för att diskutera de ändrade kraven för uppehållstillstånd och de allvarliga konsekvenser det får för forskare och doktorander, och i förlängningen för Sverige som en stark kunskapsnation.

Den nya utlänningslagen gör det svårt för forskare och doktorander från länder utanför EU/EES att få permanent uppehållstillstånd. Samtidigt ökar efterfrågan på forskarutbildade på arbetsmarknaden. Sverige riskerar nu att skrämma bort framtida forskare samt tappa kompetens till andra länder. Något som Saco är mycket kritiska till.

Saco föreslår därför ett undantag för doktorander och forskare vad gäller försörjningskravet, något som Sacos ordförande Göran Arrius också framförde i dagens möte med Anders Ygeman. Nu krävs 18 månaders försörjning för att få stanna i Sverige, vilket i princip betyder att man måste ha en fast anställning för att få stanna kvar. Samtidigt präglas akademin av tidsbegränsade anställningar och projekt, även för etablerade forskare.

Vi tror inte att lagstiftarens syfte med utlänningslagen var att stoppa forskare från att verka och jobba i Sverige men så har det blivit.

– Vi tror inte att lagstiftarens syfte med utlänningslagen var att stoppa forskare från att verka och jobba i Sverige men så har det blivit. Det är dessutom många onödiga steg som gör det krångligt och svårt att gå från doktorandstudier till en karriär inom akademin eller att få ett jobb på andra delar av arbetsmarknaden, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Saco kommer att fortsätta driva frågan eftersom doktorander och forskares kompetens behövs både inom akademin och näringslivet för att Sverige ska kunna vara en innovativ och stark kunskapsnation.

Med på mötet var företrädare för SULF, TCO, SFS och Svenskt Näringsliv som alla är engagerade i frågan.

Publicerad: 2022-03-16

Senast uppdaterad: 2022-03-16

Ämne:
EU,
Internationellt
Dela sidan