Varukorg: 0 Varor. Beställ här

Umeå universitet

Besök oss i monter

Allt kommer bli bra.

Att välja både utbildning och ort att plugga på är inte alltid helt lätt. Vi vet. Men vi vet också att det brukar vara roligt att flytta, lära känna nya vänner och läsa något som du har valt helt själv. Så gör det — våga.

Här i Umeå finns alla nyanser. Från soliga sommardagar till snörika vintrar, från kust och hav till djupa skogar, från pulserande stadsliv till knäpptysta norrskensnätter. Men framförallt ryms här drygt 120 000 människor som tillsammans sätter färg på staden.

Umeå – en liten storstad
Du som väljer att studera i Umeå kommer få det tufft. Med gångavstånd till det mesta märker du snart att Umeå är så mycket mer än campus. Här avlöser festivalerna, utställningarna, teateruppsättningarna och konserterna varandra i hög takt. Kombinerat med ett intensivt uteliv och med naturupplevelser alldeles runt knuten blir valen svåra. Men det tror vi är en bra sak, både för dig och för dina studier.

Hitta hit
Alla vägar bär visserligen inte till Umeå, men hit tar du dig på de flesta sätt - tåg, flyg, buss eller bil. Antingen åker du tåg med SJ eller Norrtåg – 6 timmar från Stockholm. Eller så väljer du att flyga. Umeå flygplats ligger så nära centrum att vissa till och med cyklar till och från flygplatsen. Bilen går så klart också bra, med den tar du dig lätt iväg till allt som finns att upptäcka utanför Umeå. Ta bara E4:an norrut eller E12 österut så landar du snart här.

Ta dig runt
Här har du inte långt till egentligen något, varken geografiskt eller till folk. Gångavstånd till det mesta - nöjen, fritid, kultur, natur och studier - gör det enkelt att ta del av hela stadens utbud. I en stad med många studenter och över 180 km cykelväg är de flesta allt som oftast ute och cyklar.

En växande stad
När Umeå universitet invigdes hade Umeå blygsamma 40 000 invånare. Idag, 50 år senare, bor här drygt 120 000 människor - vissa födda här, många inflyttade. Universitetet driver utvecklingen, och tack vare våra studenter är Umeå en ung och pigg stad. Stadens genomsnittsålder är faktiskt flera år yngre än det svenska genomsnittet. Stadens ungdom och tillväxt märks på flera sätt, bland annat inom entreprenörskap och företagande. Här finns flera innovativa verksamheter inom framförallt medicin, bioteknik, it, miljö och energi.

Kort fakta om Umeå
Antal invånare: 120 777
Antal studenter: 31 500
Medelålder: 38 år
Antal björkar: 5 000
Antal veganer: 17 678
Motionsspår: 160 km
Medeltemperatur januari–februari: -8,5˚C