Saco studentråd i Almedalen 2015

Saco studentråds styrelse kommer att finnas på plats under Almedalsveckan. Nedan listar vi alla aktiviteter som vi anordnar eller medverkar i. Missa inte heller vårt mingel tillsammans med Sveriges Elevkårer på måndag. Vi ses där!

Publicerad: Onsdag 17 jun 2015

Senast uppdaterad: Onsdag 17 jun 2015

Egna arrangemang

Måndag den 29 juni

Mingel tillsammans med Sveriges Elevkårer. Gästtalare är gymnasieministern Aida Hadzialic (s) och moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Camilla Waltersson Grönvall.

17.30-18.30 Kårhuset Rindi.

Tisdag den 30 juni

Så ska studenter och arbetsgivare hitta varandra, ett rundabordssamtal mellan studenter och arbetsgivare. Saco studentråd har bjudit in ett antal studenter och arbetsgivare för att diskutera  hur vi vill att samverkan ska se ut under utbildningen, och vilka strukturer som behövs för en stärkt kontakt mellan studenter och arbetsliv.  Deltar gör bland andra Cruitway, IBM, Delegationen unga till arbete, samt DiK student och Medicine studerandes förbund.

Så bryter vi den sociala snedrekryteringen till högskolan. Genom att skapa en mötesplats mellan elever, studenter, och de involverade myndigheterna, Skolverket samt Universitets och högskolerådet, vill Saco studentråd angripa frågan om breddad rekrytering utifrån ett helhetsperspektiv. Tillsammans med Anna Ekström, GD Skolverket, Ulf Melin, GD Universitets- och högskolerådet, och Emil Gustavsson, ordförande Sveriges elevkårer, kommer vi att diskutera vilka insatser som behövs på olika nivåer i utbildningskedjan för att bryta den sociala snedrekryteringen.

 

Deltagande på andras arrangemang

Måndag den 29 juni

Den högre utbildningens betydelse för jobb och tillväxt – behövs en förbättrad matchning? Hur kan lärosäten bidra till förbättrad matchning på arbetsmarknaden? Vad behövs för en bra balans mellan dimensioneringen av utbildningsplatser och arbetsgivarnas efterfrågan? Kristin Öster, ordförande, deltar i Örebro universitets panelsamtal.

Din läkare på sommaren. Sjukvården är ansträngd. På sommaren blir läget än skarpare och då tar yngre läkarkolleger över bemanningen av vården semestertid. Daniel Kjellén, vice ordförande, modererar MSF:s panelsamtal om sommarbemanningen inom vården.

Framtidens arbetsmarknad – de ungas syn på saken. Kristin Öster deltar i Sveriges ingenjörers seminarium om innovation, kreativitet och nyskapande på framtidens arbetsmarknad.

 

Onsdag den 1 juli

Så lyfter vi svensk utbildning. Inom skola och högskola råder kris. Vad behövs för att utvecklingen ska vända. Kristin Öster modererar ett panelsamtal som anordnas av Lärarnas Riksförbund, Saco, Sulf och Skolledarna. Deltar gör bland annat Aida Hadzialic (s) och Camilla Valtersson (m).

 

Torsdag den 2 juli

Flexibilitet på svensk arbetsmarknad – i samhällets, företagens och individens intresse. Kristin Öster deltar i Svenskt Näringslivs seminarium om hur vi uppnår en ökad flexibilitet på arbetsmarknaden.

Hur får vi rättvisa pensioner? Fungerar dagens pensionssystem, eller är behöver det förändras? Och bör pensionsåldern höjas - eller sänkas? Kristin Öster deltar i debatt-SM om pensioner.