Saco studentråd i Almedalen 2016

Saco studentråd kommer att finnas på plats under Almedalsveckan. Nedan listar vi alla aktiviteter som vi och våra studentsektioner anordnar eller medverkar i. Missa inte heller vårt mingel tillsammans med Sveriges Elevkårer på måndag. Vi ses där!

Publicerad: Måndag 27 jun 2016

Senast uppdaterad: Måndag 27 jun 2016

Mingla på vår studentmottagning i Almedalen!

Välkommen till årets största studentmottagning med Sveriges Elevkårer och Saco studentråd! Här samlas engagerade elever, studenter och unga opinionsbildare.

Temat för minglet är utbildningsval. Varje år väljer elever och blivande studenter utbildning i blindo. Vad krävs egentligen för att underlätta valet i utbildningsdjungeln?

Till vår hjälp har vi Studentradion i Uppsala som diskuterar ämnet med Tomas Tobé (M), Ylva Johansson (S) samt Amanda Lundeteg från AllBright.

Plats: Kronstallgränd 4
Tid: måndag, 16:30-17:3

Måndag den 4 juli

Saco studentråds ordförande, Kristin Öster, medverkar i två samtal om studenters hälsa,

SSCOs panelsamtal anordnar ett panelsamtal om psykisk och fysisk hälsa bland studenter. Hur mår studenter? Förutsättningar för studier, kompetensförsörjning och tillväxt.

Tid: 14.15-15.00

Uppsala studentradios program, Akademiska kvarten, sätter under dagen studenternas hälsa i fokus. Varje helt klockslag (13:00-16:00) bjuds nya experter, politiker och övriga samhällsaktörer in till det 15-minuterlånga radioprogrammet.

Tid: 15.00-15.15

Lärarnas riksförbunds studerandeförenings ordförande, Isak Skogstad,  medverkar i ett panelsamtal om digitalisering:

Byggstenarna som krävs för en digitaliserad skola Programmering ska in på schemat och alla elever ska ha varsin dator. Men vad krävs det mer för att skolan på allvar ska digitaliseras så att eleverna står rustade för det moderna arbetslivet?

Tid: 10.15-10.45

Tisdag den 5 juli

DIK-students årliga picnic

DIK-student bjuder traditionsenligt in till picnic-mingel i Almedalsparken. Passa på att träffa andra studenter och hämta andan en stund. Håll utkik efter DIK:s flagga!

Tid: 13.00

Sveriges läkarförbund student anordnar ett seminarium om framtidens läkarutbildning:

Vad kan egentligen en läkarstudent? Framtidens läkarutbildning – nya former av examination behövs och att lämpligheten blir en faktor när avskaffandet av allmäntjänstgöringen stärker genomströmningen från student till färdig specialist. Bristerna i universitetens pedagogik och examen som hinder istället för lärande.

Tid: 16.00-17.00

ArkitektStudenterna anordnar både panelsamtal och mingel för att prata om ungas plats i (bo)stadsbyggandet:

Får alla unga plats i (bo)stadsbyggandet? Enligt Boverket är unga en av de grupper som drabbas hårdast av bostadsbristen i Sverige. Inom en 10-årsperiod behövs 700 000 nya bostäder byggas.  Byggs det för en grupp som redan har en bostad och vad händer i så fall med de som står utanför bostadsmarknaden?

Tid: 15.00-15.45

Housewarming – ett mingel med ArkitektStudenterna och Jagvillhabostad.nu Alla unga ska ha rätt till en bostad och få chans att ha en inflyttningsfest - men inte för ofta! På detta minglet samlas de som är trötta på bostadsbristen och som vill diskutera problem, lösningar och framtidsvisioner.

Tid: 19.30-22.00

Lärarnas riksförbunds studerandeförenings ordförande, Isak Skogstad,  medverkar i en panel om digitalisering:

Digitalisering i förskola och skola – himmel eller helvete för pedagogiken?

Tid: 10.30-11.45 

Torsdag den 7 juli

Kom och heja när Kristin Öster försvarar sin titel som förra årets vinnare av Debatt-SM i pensioner!

AP7 och PTK anordnar i år igen Debatt-SM om pensionerna.  Hur kan vi få så rättvisa pensioner som möjligt? Fungerar dagens pensionssystem, eller behöver det förändras? Och bör pensionsåldern höjas - eller sänkas? Det är några av de frågor som åtta skickliga debattörer möts i dueller för att reda ut.

Tid: 12.30-14.00

Lärarnas riksförbunds studerandeförenings ordförande medverkar i en panel om högre kunskapsresultat i skolan:

För högre kunskapsresultat behövs likvärdighet, digitalisering och läromedel. Kommunalråd, lärare, riksdagsmän och lärarutbildare diskuterar likvärdighet, digitalisering, förutsättningarna för nyanlända i skolan och läromedel.

Tid: 13.00-14.00