Debattartikel i Svenska Dagbladet: Risk att studenter blir billiga assistenter

Replik på Moderata studenters debattartikel om studentmedarbetare. Påståendet att facket sätter stopp för studentmedarbetare är simpelt och felaktigt.

Publicerad: Tisdag 28 maj 2013

Nyckelord:
Arbetsmarknad

Carl Göransson lyfter den viktiga frågan om anknytningen mellan arbetsmarknaden och högskolan (Brännpunkt 26/5). Precis som Göransson beskriver har många som tar högskoleexamen svårt att finna ett jobb som motsvarar deras kvalifikationer. Detta är ett angeläget problem som Saco och Saco Studentråd ständigt diskuterar och har lanserat politiska förslag för att bemöta.Vi blev därför överraskade då Göransson skriver att facken, genom en ovilja till studentmedarbetaravtal, hindrar unga studenter från att komma i arbete. Det är ett påstående som delvis bygger på en missuppfattning och delvis är felaktigt.

Det är riktigt att man genom kollektivavtalslösningar kan komma överens om former för anställning av studentmedarbetare. I dagsläget finns stor variation mellan olika kollektivavtal där vissa är mer och mindre generösa. Men att det finns kollektivavtal som begränsar möjligheter till visstidsanställning kan inte bara vara ena avtalspartens fel. Fack och arbetsgivare har ett gemensamt ansvar i att se till att arbetsmarknaden fungerar så bra och smidigt som möjligt.

Precis som Göransson skriver, kan ett relevant extrajobb under studierna ge kontakter och erfarenheter som får stor betydelse då man som nyexaminerad söker jobb. Det är vi de första att medge.

Samtidigt är det fel att reservationslöst hylla studentjobben. Det finns en risk att studenterna blir till billiga assistenter, eller att avarter som obetalda praktikplatser följer i studentjobbens spår. Att hitta relevanta extrajobb är dessutom svårare utanför storstadsregionerna, och arbetet kan komma att ta tid från studierna.

Påståendet att facket sätter stopp för studentmedarbetare är simpelt och felaktigt. Saco och Saco Studentråd är gärna med och bidrar till en kultur där studenter ges ökad tillgång till relevanta och schyssta extrajobb. Saco har exempelvis välkomnat att Saco-S verkat för att få ett centralt kollektivavtal för studentmedarbetare i den statliga sektorn. Det är vårt ansvar, lika mycket som arbetsgivare och andra aktörer inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken.

JOHANNES DANIELSSON
ordförande Saco Studentråd

Debattartikel införd i Svenska Dagbladet 27 maj 2013.