Färre sommarkurser trots ökat söktryck

För fjärde året i rad minskar antalet sommarkurser på högskolan samtidigt som antalet sökanden ökar, visar ny statistik från Saco Studentråd. – Hyran, räkningarna och utgifterna tar inte sommarlov bara för att högskolan stänger, säger Johannes Danielsson, ordförande för Saco Studentråd, och föreslår en ökad satsning på relevanta sommarkurser.

Publicerad: Torsdag 5 jun 2014

Nyckelord:
Utbildning & forskning

I dagarna lägger miljoner elever och studenter kursböckerna på hyllan. Men istället för en tid fylld med lust och fägring präglas sommaren för många unga av arbetslöshet, otrygghet och dålig ekonomi.

Studenternas fackliga centralorganisation, Saco Studentråd, släpper idag ny statistik över antalet sommarkurser och sökande vid landets högskolor och universitet. De senaste åren har antalet sommarkurser nästan halverats samtidigt som antalet sökanden har ökat.

Istället hänvisas studenterna till sommarjobb för att trygga sin försörjning. Men statistik från SCB och Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten ökar med så mycket som 72 procent under sommarmånaderna. Av de utlysta sommarjobben kräver nio av tio endast gymnasiekompetens.

- Hyran, räkningarna och utgifterna tar inte sommarlov bara för att högskolan stänger. Vi har en situation där hundratusentals studenter konkurrerar med arbetslösa ungdomar om samma okvalificerade sommarjobb. Studenter med tre års högskoleutbildning delar ut sina CV:n till glasskiosker, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

För att möta problemen vill Saco Studentråd att högskolorna får i uppdrag att utöka antalet frivilliga sommarkurser som kan tillgodoräknas i examen. Det skulle ge studenterna möjlighet att studera på sommaren och fortare bli klara med examen, samtidigt som försörjningen är tryggad hela året. Det skulle dessutom minska konkurrensen om sommarjobben och ge fler ungdomar en fot in på arbetsmarknaden.

I en debattartikel som publiceras idag i DN gör Saco Studentråd gemensam sak med Socialdemokraterna, som lanserat ett liknande förslag. I artikeln vädjar de till de andra partierna i riksdagen att följa efter.

– Det är glädjande att även Socialdemokraterna ser denna fråga som prioriterad. Vi hoppas att frågan om studenternas och ungdomarnas sommarsituation kommer att bli het under valrörelsen. Då kan förslaget bli verklighet redan nästa sommar, säger Johannes Danielsson. 

Ta del av statistiken på vår hemsida. Där hittar du också en rapport med bakgrund och förslagets detaljerade utformning. Dessutom finns länsvisa uppgifter på antalet sommarkurser som erbjuds samt siffror på hur många studenter som studerar på sommaren i respektive län.

Frågor: 
Johannes Danielsson, ordförande Saco Studentråd: 073-646 79 28
Kristin Öster, vice ordförande Saco Studentråd: 070-712 70 41