Mittuniversitetet årets sommaruniversitet

Saco Studentråd, som samlar 100 000 studentmedlemmar i facket, har utsett Mittuniversitetet till årets sommaruniversitet 2014. – Mittuniversitetet tar in flest sommarstudenter i hela Sverige, och har ett bra och seriöst kursutbud, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

Publicerad: Måndag 14 jul 2014

Idag lanserar Saco Studentråd utmärkelsen Årets sommaruniversitet, som tar sikte på vilket universitet som på bästa sätt stödjer tanken att ge studenter möjlighet till en meningsfull sysselsättning året om. Det första universitetet att motta utmärkelsen är Mittuniversitetet i Jämtlands och Västernorrlands län.

Motiveringen till utmärkelsen är att Mittuniversitetet är ett av få lärosäten som står emot trenden att skära ned i sommarstudieplatser. I år tog man in 7175 sommarstudenter, vilket innebär en ökning med 45% från förra sommaren.

-          Mittuniversitetet tar in flest studenter under sommaren i Sverige och erbjuder ett bra och seriöst kursutbud. Många kurser ges på distans, vilket innebär att man har hela landet som antagningsområde. Därför är utmärkelsen årets sommaruniversitet välförtjänt, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

För de flesta studenterna innebär sommaren ett uppehåll från studierna. De senaste fyra åren har antalet sommarkurser och studieplatser vid landets lärosäten minskat, trots ett ökat söktryck.

-          De flesta högskolorna stänger under sommaren, vilket leder till otrygghet bland studenterna som inte får någon försörjning. Det tvingas ut på en arbetsmarknad där ungdomsarbetslösheten är hög och de flesta sommarjobben är okvalificerade, säger Johannes Danielsson.

För att vända trenden har Saco Studentråd lanserat ett förslag om att utöka relevanta sommarkurser på landets lärosäten. Även Socialdemokraterna står bakom förslaget och fler riksdagspartier är positiva till det. 

Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet, är nöjd med beskedet .

-          Vi är mycket glada över utmärkelsen och över att kunna erbjuda ett attraktivt utbud av utbildning även under sommaren. Vi vill erbjuda flexibla utbildningsalternativ där sommarkurser och distansutbildning är viktiga delar, säger Anders Söderholm, rektor.

Presskontakt
Johannes Danielsson, ordförande, 0736 46 79 28, johannes.danielsson@saco.se
Kristin Öster, vice ordförande, 070 712 70 41, kristin.oster@saco.se
Nicklas Wallberg, kommunikatör, 072-225 1498, nicklas.wallberg@saco.se