Studentfacket om regeringens svängning: en pinsamhet som enkelt hade kunnat undvikas

Igår meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen backar i frågan om den tidigare föreslagna sänkningen av studiebidraget. Regeringens förslag om förändringar i studiemedelssystemet, som skulle spara in en miljard kronor, möttes av kraftiga reaktioner från studentgruppen.

Publicerad: Fredag 14 mar 2014

Saco Studentråd var en av organisationerna som snabbt reagerade starkt.

-Vi blev mycket förvånade när det kom. Vanligtvis är vi vana att regeringen stämmer av större reformer med berörda grupper innan de aviseras. Nu ville man spara in en miljard på studenterna, och hade inte ens förhört sig med landets största studentorganisationer. Inte undra på att många av oss reagerade som vi gjorde, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

-Det är klart att vi också kan vara konstruktiva. Regeringen väntade sig nog inte positiva reaktioner, men det är klart att om reformer inom utbildningsområdet diskuteras fram tillsammans med studentorganisationerna så kan vi åstadkomma lösningar som är bättre för alla. Det hade räckt med ett telefonsamtal, så hade den här pinsamheten kunnat undvikas, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

Regeringen står dock kvar vid att den föreslagna höjningen av studielånet på 1000 kr i månaden.

-För de flesta studenter är förstås mer pengar i plånboken välkommet. Men vi hade nog föredragit att man höjde bidraget tillsammans med lånet. Alla tar inte lån, och vissa ser ett ökat lån som en risk för framtiden. Det kostar inte regeringen mycket att låna ut 1000 kr mer i månaden. Nu känns det som att den extra tusenlappen är ett minne av regeringens misslyckade försök att spara pengar på oss studenter. Men visst kommer det att tas emot positivt av många, säger Johannes Danielsson, ordförande i Saco Studentråd.

Vid frågor:

Johannes Danielsson, ordförande Saco Studentråd

Johannes.danielsson@saco.se, 073-646 79 28