Topplistan: hård konkurrens om Sveriges mest populära sommarkurser

Praktisk projektledning vid Stockholms universitet är årets populäraste sommarkurs. Men bara hälften av de som vill plugga på sommaren får en plats – det är ett samhällsekonomiskt slöseri, menar Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Publicerad: Fredag 5 jun 2015

Senast uppdaterad: Fredag 5 jun 2015

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Sommarterminen är ett bra tillfälle att bredda sin kompetens och plocka poäng för en snabbare examen. Saco studentråd har sammanställt topplistan över populära sommarkurser.

På söndag stänger högskolorna. Den lyckligt lottade studenten har fått plats på en sommarkurs eller hittat ett sommarjobb. Men för de allra flesta betyder sommarmånaderna en tid av oro och stress, och sommarterminen är inte vad den hade kunnat vara. Trots att söktrycket ökat de senaste fem åren så har kursutbudet halverats. Det visar Saco studentråds årliga granskning av sommarterminen.

I år har hälften (54 %) av 41 480 sökande fått plats på en sommarkurs. Den mest populära sommarkursen, Praktisk projektledning, hade 6579 sökande och ges vid Stockholms universitet. Men trots ett högt söktryck blir utbudet mindre.

- Många studenter som vill plugga på sommaren stängs istället ute. Det är framförallt brist på kurser som går att räkna in i examen, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

 För hyra och räkningar finns inget sommarlov. Och när studenterna nu ger sig ut på jakt efter nya försörjningskällor trängs andra unga ut från arbetsmarknaden.

- Det är orimligt att unga på jakt efter sitt första jobb ska behöva  konkurrera med hundratusentals studenter som tvingats ut från högskolan.

Att unga konkurreras ut av studenter syns också i statistiken. De senaste två somrarna har ungdomsarbetslösheten stigit med 64 %.

- Om fler studenter kunde plugga på sommaren skulle konkurrensen om sommarjobben minska. För en regering som vill ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 borde en satsning på relevanta sommarkurser vara högt prioriterad.

Ta del av statistiken. Där hittar du också en rapport med bakgrund och Saco studentråds förslag på en utbyggd sommartermin.

Om Saco studentråd: Saco studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation. Vi samlar nära 100 000 studentmedlemmar i 19 Sacoförbund och påverkar i frågor om utbildning, arbetsmarknad och välfärd.

Kontaktuppgifter:

Kristin Öster, kristin.oster@saco.se, 070 712 70 41

Nicklas Wallberg, nicklas.wallberg@saco.se, 072 225 14 98

Vi kan även hjälpa er med kontakter till studenter som antingen läser, eller som ville läsa men inte fick plats på en sommarkurs och som är villiga att ställa upp på intervju.

Länk till pressbild: http://www.saco.se/saco-studentrad/nyheter--debatt/press/pressbilder/