Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Replik: Timbros förslag hotar den svenska modellen

Det är uppenbart att Sverige står inför stora utmaningar på arbetsmarknaden med dagens höga arbetslöshet. Men lösningen är inte att införa ”lågtröskel-jobb” med lägre löner och sämre anställningstrygghet, skriver Titus Fridell, ordförande Saco studentråd och Colin Andersson, vice ordförande Saco studentråd.

Timbro föreslår en ny anställningsform som undantas från den svenska modellen. Fack och arbetsgivare ska enligt förslaget inte längre få förhandla om lön för de som anställs med den anställningsformen, och inte heller några andra villkor skulle rimligen kunna förhandlas mellan parterna utan att poängen med förslaget går förlorad.

Den föreslagna nya anställningsformen ska inte heller omfattas av något anställningsskydd, enligt Timbro. En sådan ordning skulle göra arbetstagarna väldigt utsatta. Rädslan för att få sparken skulle riskera att arbetstagarna håller tyst om sexuella eller andra trakasserier av kollegor eller chefer. Det skulle också gå på tvärs med lagar och principer om skydd för facklig organisering. Och göra det närmast omöjligt för dem med sådan anställning att vara fackligt förtroendevalda.

En annan risk med förslaget är att det helt enkelt inte skulle gå att rekrytera personer till dessa låglönejobb. Timbro skriver själva i sin rapport att ett problem i dag för många arbetsgivare är att många tackar nej till jobb vid rekrytering. Sänkta löner och sämre arbetsvillkor kommer sannolikt leda till att fler tackar nej till jobb. Och även om vissa tackar ja skulle de dåliga villkoren leda till ständiga kostsamma rekryteringsprocesser allteftersom folk söker sig vidare till jobb med bättre villkor.

En skattefri lön på 15 000 kronor i månaden skulle förvisso vara en högre månadsinkomst än vad de flesta studenter får från CSN idag. Det betyder inte att det är tillräckligt för studenter. Enligt CSN skulle endast 54% av studenter själva klara en oväntad utgift på 13 000 kronor. Det skulle till exempel kunna vara en oväntad tandvårdsräkning, eller att betala hyran under sommaren om man inte lyckas få ett sommarjobb. Bara för att studenter har dålig ekonomi borde inte det vara en ursäkt för att sätta ännu fler i ekonomisk otrygghet.

Att staten dessutom skulle gå in och bestämma löner på arbetsmarknaden stör hela systemet och skulle innebära att det införs ytterligare ett tryck nedåt på lönerna även för andra. Att alla ska få sämre löneutveckling för att vi ska kunna skapa sämre jobb för vissa försämrar bara saker för hela samhället.

Dagens situation på arbetsmarknaden kräver verkliga reformer som inte bara sätter folk i jobb, utan också säkerställer att vi inte tummar på trygga och bra arbetsvillkor. Den svenska modellen, investeringar i utbildning och starka trygghetssystem är förutsättningar för en välfungerande arbetsmarknad. Ekonomisk och social otrygghet är inte det.

Titus Fridell, ordförande Saco studentråd
Colin Andersson, vice ordförande Saco studentråd

Replik i Dagens Industri

Kontaktperson

Colin Andersson Ordförande i Saco studentråds styrelse colin.andersson@saco.se
Publicerad: 2025-03-04

Senast uppdaterad: 2025-07-01

Dela sidan