Guide till studievalet

Följ vår guide och gör ett medvetet studieval. Den här sidan innehåller en snabbguide, längst ner på sidan kan du fortsätta till den kompletta trestegsguiden.

Steg 1 – Vem är jag?

Vem är du? Vad vill du?
Fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du leva? Vad tycker du är roligt och vad har du talang för? Vad är viktigt i livet? Diskutera gärna med kompisar, föräldrar och lärare. 

Testa dig och låt dig testas
Testa dig med vårt personlighetstest som också ger förslag på yrken som kan passa dig. Låt sedan några vänner eller andra som känner dig gör testet år dig. Då får du en en mer nyanserad bild av dig.

Fördjupa dig emed den kompletta trestegsguiden


Steg 2 – Vad finns?

Utforska yrken

Använd Sacos Yrken A-Ö och Arbetsförmedlingens Yrke och framtid/Yrken A-Ö. På båda sajterna väljer du bland ett 20-tal intresseområden och kommer sedan till enskilda yrken. Saco specialiserar sig på akademikeryrken medan Arbetsförmedlingen har yrken på alla utbildningsnivåer. Där finns också korta filmade portätt av olika yrkesutövare. 

Jämför löner och jobbchanser  för de yrken/utbildningsområden du har hittat.

Utforska högskolor och universitet
Du hittar högskoleutbildningar i sökmotorn hos Antagning.se och Studera.nu

Utforska yrkeshögskolor och folkhögskolor
Här är det lättare att få överblick. Utbildningarna är uppdelade i intresseområden, exempelvis Data/IT. Välj ett eller flera områden som intresserar dig och gör eventuellt andra begränsningar så hittar du snabbt det som finns. 

Yrkeshögskoleutbildningar hittar du här och folkhögskoleutbildningar hittar du här.


Steg 3 – Prioritera och välj

Bestäm dig
Ta fram papper och penna. Skriv hur du tänker, det ger ordning åt tankarna. Utgå från vår mall för att prioritera bland olika val. Lista dina tänkbara val. Väg fördelar och nackdelar, plus och minus. Finns det jobb efteråt? – kolla arbetsmarknadsprognoserna Framtidsutsikter. Hur är lönen och framförallt möjligheten till löneutveckling? Kolla här!

Rangordna dina val från nummer 1 och neråt, så har du i princip bestämt dig. Men kolla din lista igen om en vecka. Känns det fortfarande bra? Om, ja – då är du klar! Om nej – tänk en vända till.

En sak till!

Det räcker inte att bara sitta vid datorn och leta.  Prata med kompisar. Prata med föräldrar och släktingar. Prata med din studie- och yrkesvägledare. Gå på mässor! Saco Studentmässor i Stockholm och Malmö är fantastiska inspirationsplatser. Liknande mässor finns också i andra städer, Kunskap & Framtid i Göteborg, Nolia Karriär i Sundsvall, Östersund, Umeå och Piteå. Gå på skolornas öppna hus, besöksdagar och allt vad de nu kallas.


Vill du eller behöver du vara grundligare? Gå då igenom de tre stegen i fördjupningen

ANNONSER