Steg 1 – Vem är jag?

Vem är du? Vad och vart vill du och vad är har du talang för? Med det lägger du grunden för ditt studieval. Du som redan vet vad du vill plugga går direkt på Steg 2 – Vad finns?

Nyckelord:
Studieval

Gör en lista!

Fundera på frågorna nedan. Låt det gärna ta lite tid och komplettera din lista allteftersom. Prata med dem som känner dig, familj, vänner och lärare. Ser de egenskaper hos dig som du inte har tänkt på?

En bra övning att göra med andra är att skriva 5 starka sidor hos den en annan person på en lapp och den gör motsvarande för dig.  Ofta visar det sig att andra ser sidor hos dig som du inte har tänkt på själv.

 • Vilka är dina intressen?
  Vad tycker du är roligt? Både i skolan och annars.

 • Dina färdigheter
  Vad är du bra på? Både i skolan och annars.

 • Vilka värderingar har du?
  Vad tycker du är viktigt i livet? Hur behöver du vara för att må bra?

 • Hur önskar du att din framtid ska se ut?
  Hur skulle du vilja att ditt liv ser ut om 10, 20, 30 år? 

 • Hinder
  Finns där några hinder för att du liv ska kunna bli så? Lista dem i så fall. Vad skulle man kunna göra åt det? Exempel: Du tror inte att du klarar studierna eller kan få betygen som krävs för att komma in. Här får du hjälp med att skaffa dig en effektiv studieteknik. Och här kan du se vilken hjälp som finns att få för att förbättra din studieresultat.
  Läs mer om hinder här.

Den här mallen kan du ladda ner för att skapa din lista

Gör ett test!

Tester kan ge dig dig lite idéer att jobba vidare med. Ta inte resultatet som en sanning, utan som ett förslag på sådant som skulle kunna vara värt att läsa mer om.

Sacos personlighetstest Vad passar jag som?

Gör gärna vårt personlighetstest VAD PASSAR JAG SOM så får du förslag på yrken/utbildningar som skulle kunna passa dig.