Steg 2 – Vad finns?

Ta reda på vilka möjligheter som finns. Du kan ju inte veta vad du ska välja om du inte vet vad som finns att välja på!

Vad kan man bli? Vilka yrken finns?

Du hittar beskrivningar på många högskoleyrken på den här webbplatsen under Yrken A-Ö. Om du saknar något här kan det beror på att det inte är ett högskoleyrken och hittar du det säkert på Arbetsförmedlingen.se, yrken A-Ö.

Läs platsannonser. Du hittar dem på Arbetsförmedlingen, Metro jobb och många andra jobbsajter. Det är ett jättebra sätt att se vilka slag som finns och vad arbetsgivarna letar efter.

Kolla upp utbildningar

Titta på olika utbildningar för de yrken som intresserar dig. Det kan du göra på högskolors och universitets hemsidor och på Studera.nu, Universitets- och högskolerådets webbplats med information om högskolestudier. Du hittar också information om alla högskolor i utställarlistan på Saco Studentmässors informationssajt.

Gör studiebesök

De flesta högskolor anordnar öppet hus med diverse aktiviteter där du kan bekanta dig med studieorten, skolan och de utbildningar som intresserar dig.

Du kan också göra studiebesök på en arbetsplats om du vill veta hur det är att jobba med ett visst yrke eller i en viss bransch. Ring och fråga i växeln vem du ska prata med.

Kolla in Saco Studentmässors Youtubekanal

På vår Youtubekanal har vi lagt ut filmade miniseminarier från Saco Studentmässa. i olika spellistor sorterade på intresseområde. Ett par hundra stycken finns där nu om alla möjliga sorters utbildningar, i Sverige och utomlands. Dessutom kan du titta på studievägledaren, bloggaren och författaren Ingmar Anderssons väldigt inspirerandeb förläsningar om hur man kan tänka när man väljer utbildning.

Börjar du känna dig klar? Dags att knyta ihop säcken med det sista och tredje steget.