Inför högskolevalet

Om utbildningen du vill söka till finns inom högskolan är det en hel del som du behöver känna till om högskolestudier i allmänhet för att förstå och hitta rätt i all den information som finns.

Nyckelord:
Studieval

Hur är det att plugga på högskolan?

Skiljer det sig mycket från gymnasiestudier? Läs om det på Studera.nu eller se deras film

Nya ord och begrepp i samband med högskolestudier

Du kommer att stöta på många nya ord och begrepp som är bra att förstå innebörden av. Vad är det t.ex. för skillnad på universitet och högskola? Vad är högskolepoäng? Vad betyder kandidatexamen? Läs om begreppen kring högskolestudier här

Studieformer och examina

På högskolan kan man plugga på olika sätt beroende på vilka mål man har med sina studier

Man kan läsa heltid eller deltid , på campus eller på distans, fristående kurser eller hela program. Inom högskolan finns utbildningar på flera olika nivåer som leder till olika typer av examina – här kan du läsa mer om vad olika examina innebär och hur lång studietid de kan medföra.

Hitta och jämför utbildningar

Den eller de utbildningar du vill veta mer om eller vill söka till kan du hitta på lite olika sätt. Ett sätt är att via Universitets och högskolerådets (UHR) webbplats Studera.nu och deras sökverktyg Sök och jämför utbildning . Där hittar du enkelt utbildningar som finns att söka på alla svenska universitet och högskolor och du kan också jämföra olika utbildningar med varandra. Du får både en överblick över alla utbildningar inom ett visst ämnesområde på alla eller några lärosäten.

Under Yrken A-Ö här på sajten finns ofta också information om var man kan hitta utbildningar som leder till detta yrke.

Utbildningskvalitet

Här får du lite tips hur du kan kolla upp kvalitén på en utbildning.