Spartips

Tips på hur du får pengarna att räcka längre.

Gör en budget!

Gör en budget för dina fasta utgifter och för över resten av pengarna till ett annat konto som du använder till mat och nöjen. Då vet du precis hur mycket du "får" spendera och riskerar inte att känna dig rikare än du är.

Betala alltid räkningar i tid!

Påminnelseavgifter och inkasso är väldigt onödiga utgifter. Förr eller senare tvingas du ändå betala räkningen. Ett enkelt tips är att direkt när du får den lägga in räkningen för betalning i internetbanken. 

Håll koll på studentrabatter!

Genom medlemskap i studentkåren och Student- eller Mecenatkortet kan du få en hel del bra studentrabatter på en massa produkter, tjänster, men också aktiviteter. Blir du medlem i facket, som ofta är gratis eller bara kostar en hundralapp för studietiden, får du även rabatt på hemförsäkring och andra förmånar. Du kan läsa mer hos Sacoförbunden.

Tänk smart kring kurslitteraturen!

Köp begagnat, låna eller köp med studentrabatt. Många kursböcker finns även online genom högskolans/universitetets bibliotek.

Planera dina matinköp!

Bli ett proffs på planering och logistik. Bunkra upp med de livsmedel du alltid äter. Har du plats så handla när livsmedelshandlarna har kampanjer. Är det halva priset på ditt favoritkaffe, köp så att du klarar dig fram till nästa rea. Om du väljer mellan två varumärken, jämför kilopriset. 

Låt dig inte luras av bäst-före!

De flesta livsmedel håller bra mycket längre än bäst-före-datum. Visste du att ägg gott och väl håller en månad längre? Med kött, fågel och fisk är det lite värre. Lukta och smaka om du länner dig osäker. Du kan läsa mer om detta hos Livsmedelverket om du känner dig osäker.

Handla från kort-datum-disken i mataffären!

Det brukar finnas särskilda fyndkylar för matvaror med ett bäst-före-datum som går ut snart, ofta med 50% rabatt. Här kan du superfynda! Kolla om din butik lägger ut varor vid bestämda tider och var på hugget så kan du spara massor av pengar. Om du har en frys kan du ju frysa ner det du inte hinner äta i tid.

Använd hela grönsaken och kasta inte rester!

Du anar inte hur mycket av grönsakerna vi kasta i onödan! Visste du att vi varje år slänger 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck sköljs bort i slasken per person? Några tips:

 • Morotsblasten funkar fint i sallad.
 • Stammen på olika sorters kål är supergod att skiva och steka/woka.
 • Frys ner ostkanter och använd som rivost.
 • Frys in bananer och annan frukt som börjar bli lite väl mogna. Perfekt att ha till smoothies eller bakning.
 • Använd kikärtsspadet som blir över att vispa till majonäs, maräng eller en krämig mousse. Se fler tips här.
 • Gör krutonger av gamla brödrester.

Se gärna på Maträddarna på SVT Play för inspiration och även 11 sätt att använda matrester och spara pengar.

Fler tips

 • Gör storkok och matlådor.
 • Ha middagar och fester hemma med dina vänner istället för att gå ut på stan.
 • Sälj kläder du inte använder och köp second hand. Eller kanske du kan organisera en klädbytardag?
 • Köp en bra termosmugg så att du kan ta med dig kaffe/te hemifrån. Samt en bra vattenflaska så du kan dricka kranvatten.
 • Om du jobbar extra under t.ex. lov kan du be din arbetsgivare att dra lite extra skatt. Då får du pengar tillbaka med skatteåterbäringen året efter.
 • Inrätta ett spontan-spar-konto där du sätter in summan av varje spontanköp du inte gjorde, som t.ex. finkaffet du bestämde dig att tacka nej till.