Civilingenjörsutbildning med maskinteknik, inriktning teknisk design

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag visste att jag ville gå en utbildning med design och produktframtagning. Man kunde välja mellan Stockholm. Umeå, Göteborg, Lund och Linköping. Jag ville inte plugga i Stockholm eftersom jag kommer därifrån, Göteborg är bara en annan storstad och jag visste att jag inte ville till Norrland. Då Lund hade högra intagningspoäng än Linköping, plus att det är en otrolig studentstad valde jag därför Lund.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Eftersom jag kommer från Stockholm och pluggar i Lund blev det rätt naturligt att flytta. Dock flyttade jag till Malmö då det inte fanns några bostäder i Lund, men jag trivs jättebra här i Malmö så jag tänker inte flytta till Lund. Det var så klart rätt läskigt att flytta hemifrån till en stad där man inte kände någon alls, men det gick hur bra som helst. Man lärde känna folk rätt snabbt och man kom in i hela "bo själv"-grejen efter bara några dagar.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Min utbildning är en blandning mellan civilingengörernas maskinteknik och industriell design. Den är alltså gjord så att man ska få det bästa av två världar. På så sätt kan man göra jobbet som annars två personer skulle ha behövt göra. Det första året består av grundkurser som mattematik och mekanik, men nu på andra året, som jag går på, har vi börjat med kurser som estetik och designerns verktyg.

Är studierna svåra?

Jag skulle ljuga om jag sa att det är lätt att gå på universitetet, men de är inget man inte klarar av. Vissa kurser känner man är hur enkla som helst medan andra kurser får man tenta om tre fyra gånger innan man klarar den. Bara man har en bra planering och bra studieteknik klarar man av studierna rätt bra.

Hur är studentlivet?

Jag är då den mest tråkiga student man kan tänka sig. Jag festar och dricker inte, vilket i princip är det studentlivet går ut på, men jag trivs med mitt studentliv. Jag bor i ett studenthus med drygt 700 studenter, och det är bra sammanhållning här, så vi brukar träffas och göra roliga saker tillsammans.
Lund är dock en studentstad som har mycket för de som tycker om hela studentlivetgrejen. Det finns nationer som har pubar och klubbar, det ordnas aktiviteter, det finns spexgrupper och en mängd olika föreningar. Det finns något för alla helt enkelt.

Blev det som du hade tänkt?

Det blev som jag hade tänkt men ändå inte. Jag visste att det skulle bli svårt på universitetet men inte att det skulle bli såhär svårt. Vissa kurser är verkligen helt omöjliga till en början, men efter att ha övat och repeterat om och om igen brukar det lösa sig. Annars tycker jag att det har blivit precis så som jag hade tänkt mig.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Välj det du vill plugga och lyssna inte för mycket på vad andra säger. Det är trots allt flera år av ditt liv och rätt mycket pengar du ska låna för att plugga, och då är det bra om du gör något du faktiskt är intresserad av. Om du kan ska du gå på de öppna hus som universiteten håller så att du kan se hur det är att plugga där och få mer information om de utbildningar du är intresserad av. Ett tips är också att skriva högskoleprovet tre fyra gånger innan du söker för att på så sätt få ett bra resultat. Vänta inte till att göra provet på vårterminen innan du söker. Det första resultatet man får brukar inte vara så bra nämligen.