Folkhälsostrateg

"Brinner du för människor och samhällsutvecklingsfrågor är det, enligt min mening, väl värt att satsa på en folkhälsovetarexamen."

Publicerad: Tisdag 17 feb 2015

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Valde Hälsopedagogiken utifrån mitt intresse för människor och levnadsvanor. Insåg efter några år som verksam hälsoutvecklare hur mycket av hälsoskillnader som beror på strukturella faktorer i samhället och började läsa folkhälsovetenskap.

Var studierna svåra?

Nej, men intressanta.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Som folkhälsostrateg i en kommunal organisation handlar arbetet mycket om att ta fram underlag som ligger till grund för de beslut politikerna tar, att delta i eller leda arbetet med att ta fram styrdokument i frågor som berör folkhälsan (vilket det mesta gör på ett eller annat sätt) Men också delta i olika länsövergripande nätverk, kampanjer (nationella, lokala eller regionala) eller aktiviteter.

Blev det som du hade tänkt från början?

Nja, inte riktigt. Trodde inte jag skulle jobba så nära politiken och att det skulle vara så kul på jobbet. Jag har aldrig haft "måndagsångest" .

Vad är det bästa med ditt jobb?

Variationen och stimulansen. Ingen dag är den andra lik, och arbetsuppgifterna varierar kraftigt över tid. På kommunal nivå har man möjlighet att påverka de beslut som tas och de konsekvenser de får för kommunens innevånare. Det är både skrämmande och stimulerande.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Att arbeta i en politiskt styrd organisation kan vara frustrerande. Snabba beslut kan snabbt förändra förutsättningarna på oförutsedda sätt. Men ibland kan vägen till beslut dra ut på tiden i det oändliga istället...

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Tänk efter först vad som är viktigast för dig: En säker arbetsmarknad, bra lön eller vad du brinner för. Folkhälsovetare blir knappast rika på sitt jobb, och tillgången på jobb kan variera kraftigt, men brinner du för människor och samhällsutvecklingsfrågor är det, enligt min mening, väl värt att satsa på en folkhälsovetarexamen. Jag har aldrig ångrat mig.